Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 26. april 2023

V Aveyronu hranijo del Marijinega svetega pajčolana

Občina v Coupiacu (Aveyron, Francija) že pet stoletij hrani dragocen del pajčolana, ki ga je izročilo vedno pripisovalo sveti Devici Mariji. Praznik Matere Božje svete tančice so vedno praznovali drugo nedeljo po Veliki noči.

Osemsto metrov severno od Coupiaca stoji kapela Naše Gospe iz Massilerguesa, v kateri je bil pod zemljo med verskimi vojnami v 16. stoletju skrit sveti pajčolan. Sveto relikvijo so pred protestanti, ki so v tistem času pustošili po pokrajini, rešili pobožni ljudje. Skrili so jo na zemljišču, ki je bilo ob župnijskem pokopališču. Pogumni rešitelji so jo po vojni hoteli izkopati, vendar so že prej umrli, tako da za kraj ni vedel nihče in na relikvijo so pozabili.

Izročilo pripoveduje, da je bik iz sosednjega zaselka vsakič, ko se je nahajal v bližini pokopališča, neprestano drgnil po zemlji in slišati je bilo neobičajno stokanje. Bik ni jedel in kljub temu je bil zelo debel. Ravnodušni prebivalci so na tem kraju začeli kopati. Relikvija je bila kljub vlažnosti in dolgemu nahajanju pod zemljo odlično ohranjena.

Leta 1968 so oratorij, v katerem je bilo določeno, da bodo hranili bakreno skrinjo s svetim pajčolanom, zgradili ob prezbiteriju. Posebnost relikvije je v tem, da zdravi očesne bolezni.

Vir: Coupiacsudaveyron

Ni komentarjev:

Objavite komentar