Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 12. januar 2023

Nasveti patra Simona Ašiča  

Pri oslabelih (atrofiranih) mišicah si pomagamo s čajem iz orehovih in rožmarinovih listov. S ½ litra kropa poparimo 3 žlice čajne mešanice. Pijemo 3 krat na dan eno uro pred obroki.

Boleče mišice masiramo s tinkturo iz plodov divjega kostanja, listov rožmarina in rastlin šentjanževke. V 1 litru žganja namakamo 20 dni na toplem po 4 žlice vsakega zelišča. Boleče mesto masiramo 3 krat dnevno po 20 minut, nato mesto namažemo z olivnim oljem. Po vsaki masaži se je potrebno spočiti in odeti v topla oblačila.

Išias: pri vnetju ali poškodbi ishiadičnega živca pijemo čaj iz plodov janeža, listov poprove mete, rožmarina in majarona. Z 1 litrom vrele vode poparimo po 2 žlici vsakega od teh zdravilnih rastlin. Pijemo 3 krat dnevno. Boleče mesto natiramo tudi z olivnim oljem, v katerem smo namakali liste rožmarina, cvetove sivke in smrekove vršičke.

Pri shizofreniji je seveda potrebna zdravniška pomoč in ustrezno jemanje zdravil – antipsihotikov, a težave lahko sočasno lajšamo tudi s pitjem čaja. Včasih ni bilo za to bolezen toliko različnih zdravil na voljo, kot jih imamo danes, in so si ljudje pomagali z zdravilnimi rastlinami: 5 žlic čajne mešanice iz korenin angelike in repinca, listov rožmarina in melise, zeli vinske rutice in cvetov kamilice poparimo z 1 litrom vrele vode. Odstavimo za eno uro, precedimo in pijemo mlačen čaj 3 krat na da po 1 skodelico pred obroki. Sočasno si pripravimo tudi kopeli iz iste čajne mešanice.

Pri angini pectoris, ko zaradi pomanjkanja kisika prihaja v srcu do nenadne in hude bolečine, si pomagamo s pitjem čaja iz cvetov gloga in materine dušice, rastlin rmana in bele omele, listov črnega ribeza in rožmarina ter plodov janeža. Pijemo 3 krat dnevno po 12 žlic nesladkanega čaja pred obroki ter 12 žlic sladkanega čaja z medom po kosilu in večerji. Čaj lahko pijemo sočasno z zdravili, ki nam jih je predpisal zdravnik.

Pri izostali menstruaciji si pomagamo s cvetovi kamilice, listov rožmarina in lovorja ter kave. Kavo kuhamo pol ure v pol litra vode, nato dodamo zdravilne rastline in odstavimo za 15 minut. Pijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico.

Pri prenizkem krvnem tlaku pijemo čaj iz listov rožmarina in rastlin plešca. 1 žličko čajne mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo. Pijemo čez dan po požirkih.

V masažnih oljih rožmarin povzroči večjo prekrvavitev kože: kri bolj učinkovito odplavlja strupene produkte in prinaša levkocite, ki se bojujejo proti bakterijam. Zmanjšuje tudi vnetje – tako deluje rožmarinska kislina. Masažno olje z rožmarinom je torej v ljudski medicini odlično sredstvo proti nevralgijam, bolečinam, ki so posledica protina in revme, proti otrdelim sklepom in pretegnjenim mišicam.

Zvečer ne pijemo čaja iz rožmarina, ker nas bo poživil in bomo zato težje zaspali.

Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar