Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 23. januar 2023

MOLITEV POSVETITVE JMS (23)   »Rad bom molil rožni venec osebno, v družini in v drugih skupnostih«  

Papež sv. Janez Pavel II. je čas od oktobra 2002 do oktobra 2003, pred 20 leti, razglasil za leto rožnega venca. Ob razglasitvi tega leta je o sebi dejal: »Od mojih otroških let je imela ta molitev v mojem duhovnem življenju važno mesto. Rožni venec me je spremljal v veselih trenutkih in v preizkušnjah. Njemu sem izročil tolike skrbi, v njem sem vedno našel tolažbo. Rožni venec je moja najljubša molitev. Čudovita molitev! Čudovita v svoji preprostosti in svoji globini. Koliko milosti sem v teh letih prejel od svete Device po rožnem vencu: Moja duša poveličuje Gospoda! Želim se zahvaliti Gospodu z besedami njegove najsvetejše Matere, pod katere varstvo izročam svojo petrinsko službo: Ves sem tvoj!«

Papež sv. Janez Pavel II. je v molitev rožnega venca uvedel veliko novost: vanj je vključil Jezusovo javno delovanje, ki smo ga do tedaj v rožnem vencu pogrešali. Tako imamo zdaj štiri dele rožnega venca: veseli, svetli, žalostni in častitljivi del. K svetlemu delu spada pet skrivnosti luči: Jezusov krst v Jordanu, njegov prvi čudež v Kani, oznanjevanje Božjega kraljestva in klicanje ljudi k spreobrnjenju, razodetje njegovega veličastva na gori Tabor, postavitev svete evharistije. Molitev rožnega priporočajo vsi papeži, tudi sedanji papež Frančišek.

Devica Marija je v več od Cerkve priznanih prikazovanjih, zlasti v Lurdu in Fatimi, naročala, naj molimo to molitev. V Lurdu in Fatimi se je prikazovala z rožnim vencem v roki. Ko ga je v Lurdu Bernardka pri vsakem prikazanju molila, je tudi Gospa prebirala jagode rožnega venca. V Fatimi je vsakokrat trem pastirčkom naročila, naj rožni venec molijo vsak dan. Tega so se držali, čeprav domači družini nista imeli navade, da bi ga redno skupaj molili. Pastirčki so ga molili tudi pred začetkom prikazovanj in med prikazovanji. Pri zadnjem prikazanju, 13. oktobra 1917, je Marija razodela, da je “Gospa rožnega venca”. Frančišek in Jacinta sta imela velikokrat v rokah rožni venec zlasti v svoji zadnji bolezni. Njuna mati je povedala, da sta zmolila tudi po sedem do osem rožnih vencev na dan.

Klic k poživitvi molitve rožnega venca je danes še posebej pomemben, ker smo to molitev zelo opustili. Ta molitev je zato tako pomembna, ker je dostopna vsem kristjanom v vsakem času in v vseh starostnih dobah in ker nas vodi h koreninam naše vere, k Jezusu in Mariji, k evangeliju. Je celo njegov povzetek, spremenjen v molitev. Po dobri molitvi rožnega venca lahko dosežemo versko prenovo na Slovenskem. Vsi, ki smo se posvetili in izročili Jezusovemu in Marijinemu Srcu, naj bi zvesto držali, kar smo obljubili v posvetitveni molitvi: »Rad bom molil rožni venec osebno, v družini in v drugih skupnostih.« Naj ta čudovita molitev zopet postane molitev vsakega vernika, naših družin in drugih skupnosti!

p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar