Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 9. december 2022

DOMAČA ZDRAVILA Njivska preslica

Slovenska ljudska imena za njivsko preslico (Equisetum arvense L.) so hvošč, konjski rep, raba, rabozel, štukovac in fašec.

Njivska preslica je trajnica iz družine presličevk. Na vrtovih, kjer so ilovnata, mokra tla, se rada razraste in je je hitro preveč. V tleh ima črno, členasto in vejnato korenino, ki sega kar 1 meter globoko. Iz vej korenin in gomoljev poganjajo dvoje vrst stebel. Zgodaj spomladi poženejo krajša svetlo rjava plodna stebla, ki na vrhu nosijo plodni storž. Ko se spore raztrosijo, ta stebla odmrejo in začno poganjati iz zemlje nerodovitna, členovita 20 do 40 cm visoka zelena stebla s stranskimi zelenimi vejicami. Hranilne snovi s pomočjo fotosinteze nastajajo v zelenih poganjkih in se potem shranjujejo v koreniki, da lahko spomladi spet poženejo rjava plodna stebla. Uporabljamo posušena zelena stebla s poganjki (Equiseti herba). Poznamo še druge vrste preslic, npr. močvirsko preslico, ki je ne uporabljamo, saj je strupena.

Silikati in flavonoidi v njivski preslici delujejo diuretično, poveča se nastajanje urina. Zvečana količina urina spira sečila in s tem odnaša s sabo prisotne bakterije pri okužbah sečil. V preslici sta tudi aluminijev in kalijev klorid. Aluminij koagulira beljakovine in tako tudi uničuje bakterije, ki so npr. prisotne v sečilih. Tudi vitamin C v preslici pomaga imunskemu sistemu pri premagovanju okužbe.

EMA, Evropska agencija za zdravila, pravi, da lahko uporabljamo njivsko preslico za stanja, ko želimo povečati količino nastalega urina, kot je npr. okužba sečil, ter kot pomoč pri zdravljenju ran zaradi poškodb.

Nekaj nasvetov patra Simona Ašiča pri zdravljenjih s pomočjo njivske preslice

Pri okužbah sečil večkrat dnevno pijemo čaj, pripravljen kot poparek iz mešanice naslednjih zdravilnih rastlin: zeli zlate rozge, njivske preslice in bazilike, listi breze in koprive ter koruzni laski. Danes lahko kupimo to čajno mešanico z imenom UroSIT. Pri blagih okužbah sečil lahko s pitjem čaja pozdravimo vnetje. Pri hudih okužbah potrebujemo pomoč zdravnika in zdravljenje z antibiotikom. In hkrati pijemo čaj, saj bomo s tem pospešili zdravljenje okužbe sečil.

Pri rani na želodcu v pol litra vode zavremo 1 žličko njivske preslice, odstavimo za 3 minute in precedimo. Pijemo po eno skodelico 3 krat dnevno. Preslica deluje kot adstringens, zaustavlja krvavitve in pospešuje celjenje ran.

Pri zvišanem krvnem tlaku 2 krat na dan pijemo 1 skodelico čaja zjutraj in zvečer. Čaj si pripravimo kot poparek iz korenin baldrijana, cvetov bezga in gloga, rastlin vinske rutice in bele omele ter plodov šipka.

Pri sklepnem revmatizmu zmešamo 1,5 žličke brinovih jagod, 1,5 žličke lubja krhlike, 2 žlički zrezanih peteršiljevih korenin in ½ žličke njivske preslice. V ½ vode kuhamo 5 minut, precedimo. Pri zajtrku pijemo 1 do 2 skodelici.

Za pomoč pri celjenju ran uporabimo najprej mazilo ognjiča, s katerim namažemo robove ran, nato vse izpiramo s poparkom njivske preslice in slezenovca.

Z raziskavami so potrdili, da njivska preslica deluje protimikrobno, antioksidativno ter zaščitno na celice jeter. Na miših so dokazali, da izboljša tudi spomin, deluje protivnetno in rahlo protibolečinsko.

Pri popuščanju srca in boleznih ledvic, ko je zmanjšana sposobnost delovanja ledvic, njivske preslice ne uporabljamo.

Njivska preslica je koristna zdravilna rastlina za pomoč pri raznovrstnih zdravstvenih težavah. Bog nam jo je dal - veliko je lahko naberemo, kjer se razraste, in jo imamo doma za primere, ko bi jo potrebovali.

Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar