Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 1. november 2021

DOMAČA ZDRAVILA Prava lakota ali slama Device Marije

Zdravilna rastlina prava lakota (Galium verum L.) ima zanimiva slovenska ljudska imena: slama Device Marije, dremovka, kolenc, divji lan, rumenjak, rumena lakota, rumena mračnica. Menim, da so naši predniki pravo lakoto imenovali slama Device Marije zato, ker je socvetje na pogled mehko, nežno, lepo, skoraj zlate barve – tako prelepo, da bi vanj lahko Mati Marija položila Dete Jezusa v jaslih.

V srednjem veku so uporabljali različne vrste lakote za zdravljenje zlatenice in rakastih obolenj. Švedski zdravnik, botanik in zoolog Karl Linne iz 18. st. pa je opisal lakoto za lajšanje krčev pri otrocih.

Prava lakota raste po suhih travnikih, pašnikih, poteh, mejah in nasipih. Pokončno, dlakasto steblo požene do 60 cm. Cveti od junija do septembra. Rumeni cvetki močno dišijo po medu. Uporabni del je celotna rastlina brez korenin, zel (Galii verbi herba). Nabiramo jo v času cvetenja. Zel zberemo v šopke in jih sušimo v senci. Je trajnica in sodi v družino broščevk (Rubiaceae).

Čajna mešanica za izboljšanje presnove patra Simona Ašiča (MetaSIT)

25% list velike koprive (Urticae folium)

20% list breze (Betulae folium)

20% list regrata (Taraxaci folium)

15% rastlina rmana (Millefolii herba)

10% rastlina prave lakote (Galii veri herba)

10% list melise (Melissae folium)

 

Prava lakota vsebuje eterično olje, flavonoide, saponine, čreslovine, kumarine, organske kisline in kremenčevo kislino. Lakota poveča izločanje urina, ker vsebuje flavonoide in saponine. Spodbuja tudi delovanje jeter, podpira normalno delovanje žolčevodov. Zaradi teh učinkov jo uporabljamo v čajni mešanici za izboljšanje presnove.

Znanstveni dokazi potrjujejo, da ima prava lakota tudi imunomodulatorno delovanje, kar pomeni, da spodbudi delovanje imunskega sistema oziroma ga zavira, kadar je to potrebno, npr. pri pretiranem imunskem odzivu.

Breza poveča izločanje urina in tako pripomore k lažjemu izločanju strupov, ki nastanejo pri povečani presnovi. Enako deluje tudi kopriva. Rman še okrepi delovanje jeter in nastajanje žolča ter njegovo izločanje iz žolčnika. Uravna prebavo, če je morda motena. Melisa pomirja. Stres namreč lahko vpliva na presnovo.

Čaj MetaSIT pijemo trikrat dnevno. Vedno si pripravimo sveže pripravljen čaj. Dobro je vztrajati – piti čaj en mesec. Pri tem pazimo na prehrano, jemo zdravo. Poskušamo živeti tudi z manj stresa.

V presnovi v telesu s kemijskimi in fizikalnimi procesi nastajajo snovi v procesu anabolizma, kakor se tudi razgrajujejo v procesu katabolizma. V presnovo so vključeni še procesi, v katerih telo pridobiva energijo.

 

Mazilo lakote

V ljudski medicini lakoto uporabljamo še za zdravljenje lišajev, novotvorb na koži, zatrdlin, turov, aken, kožnih izpuščajev. V ta namen mazilo lakote dvakrat dnevno namažemo na prizadeto mesto.

 

Nasveti patra Simona Ašiča

V času cvetenja prave lakote lahko rastlino uporabimo tudi svežo. Pri kožnih izpuščajih, lišajih, gnojnih tvorbah, zatrdlinah in tudi rakastih tvorbah sok sveže rastline rumene lakote pomešamo z maslom in namažemo na prizadeto mesto. Mazilo menjamo vsake tri ure. Krpico, ki smo jo pri tem uporabili, zavržemo. Najbolje je, da jo zažgemo. Pri vsakem nanosu je torej treba uporabiti novo. Lahko pa tudi sveže iztisnjen sok nakapamo na bolno kožo in pustimo, da se posuši.

Pri oteklih bezgavkah obloge s toplim čajem iz prave lakote dajemo za nekaj ur na prizadeto mesto.

 

Plezajoča lakota

Podobne učinke ima tudi plezajoča lakota (Galium aparine L.), ki ima drobne bele cvetke, ki sestavljajo pahuljasto socvetje. Zraste do 1,5 metra v višino. Liste ima podolgovate, suličaste, ki se končujejo v ostre igle. Najbolj učinkovit je svež sok iz plezajoče lakote, lahko jo pa tudi posušimo.

Barbara Kozan, mag. farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar