Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 16. november 2021

ŽIVLJENJE IZ POSVETITVE JMS SRCE JEZUSOVO NAŠE UPANJE (9)

 Na kaj se naše češčenje nanaša neposredno in na kaj posredno?   

Češčenje Srca Jezusovega se neposredno nanaša na 1) Gospodovo telesno srce kot simbol njegove trojne ljubezni (s čuti izražena človeška ljubezen, duhovna človeška ljubezen in Božja ljubezen), 2) na to trojno ljubezen in na 3) Odrešenikovo osebo sámo, saj gre češčenje končno vedno le osebi, v Kristusu pa je samo Božja oseba. Papež Pij XII. je v okrožnici o Srcu Jezusovem zapisal: »Srce našega Odrešenika na nek način predstavlja osebo Božje Besede« (št. 43).

Posredno, a nujno pa je naše češčenje Srca Jezusovega usmerjeno na ljubezen v Sveti Trojici. Češčenje Srca Jezusovega je namreč »po svojem bistvu češčenje tiste ljubezni, s katero nas Bog ljubi po Jezusu, in hkrati dejanski izraz naše ljubezni, s katero mi ljubimo Boga in svojega bližnjega« (št. 60).

Središčno mesto Odrešenikove trojne ljubezni

Češčenje Srca Jezusovega je češčenje njegove ljubezni. Posvetitev Srcu Jezusovemu je posvetitev in izročitev njegovi ljubezni. Praznik Srca Jezusovega je praznik Odrešenikove ljubezni. Poudarek je na ljubezni, na učlovečeni Božji ljubezni. Srce je pri tem le izhodišče in simbol, ki kaže na drugo stvarnost, na Odrešenikovo ljubezen. Ko častimo Presveto Srce Jezusovo, častimo ljubečo Kristusovo osebo, ki je neskončno ljubeča in neskončne ljubezni vredna. Zato sta okrožnici papeža Pija XII. in papeža Benedikta XVI., 'Haurietis aquas' in 'Bog je ljubezen', zelo sorodni med seboj. Danes je prav to potrebno vedno znova naglašati. Ker smo ljudje tako zelo slabotni, se Božja ljubezen do nas izraža kot usmiljena ljubezen.

Pij XII. piše: »Kristusovo Srce je torej prepolno Božje in človeške ljubezni ter je prebogata zakladnica vseh milosti, ki jih je naš Odrešenik zaslužil s svojim življenjem, trpljenjem in smrtjo. Zato je brez dvoma studenec tiste neusahljive ljubezni, ki jo njegov Duh razliva v vse ude njegovega skrivnostnega telesa« (št. 42).

Včasih slišimo ugovor: »Obračam se naravnost na Jezusa in na njegovo ljubezen, ne na njegovo srce.« Če poznamo okrožnico, lahko uvidimo, da gre tu za nesporazum, saj se pri češčenju Srca Jezusovega obračamo na Jezusa osebno, le da je pri tem v ospredju njegova neizmerna ljubezen do nas.

p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar