Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 12. april 2021

II.Za kaj naj se obračamo na sv. Jožefa?

Kakšno »žito« lahko dobimo od tega molčečega delavnega moža iz njegovih duhovnih »žitnic«? Ta svetnik, ki je med svetniki po veličini in pomenu takoj za Marijo, pred vsemi drugimi svetniki, nam je zgled, priprošnjik in zavetnik predvsem v petih rečeh:

1.Vse svoje življenje je kot glavar Svete družine popolnoma posvetil po Mariji Jezusu. S svojim ravnanjem je celó rešil njuno življenje in prispeval zelo pomemben delež k našemu odrešenju. Tako je s svojim zgledom pokazal, kaj pomeni življenje iz posvetitve Mariji in po njej Jezusu, po Marijinem Srcu Jezusovemu Srcu.

2.Kot varuh Svete družine – Jezusa, ki je glava Cerkve, in Marije, ki je Mati Cerkve – je tudi varuh in zavetnik svete Cerkve. Ker je ta danes v težavah in se mnogi, zlasti mladi, oddaljujejo od nje, se bomo radi zatekali k njemu, da pri Jezusu izprosi rast in poglobitev Cerkve po gorečnosti in številu.

3.Ob molitvi in delu z Jezusom in Marijo, najsvetejšima Srcema in osebama, je tudi nazareški Tesar postal svet in mu zaradi posebne vloge pri našem odrešenju pripada posebno češčenje. Njegov zgled nas vabi, da gremo skozi življenje v tesni povezanosti z Gospodom in njegovo Materjo, da bomo tako tudi mi postali sveti.

4.Po starem latinskem izreku nikogar in ničesar ni mogoče ljubiti, če tega prej ne poznamo. Mož Device Marije in krušni oče Jezusa Kristusa je med vsemi ljudmi na zemlji oba najbolj poznal in ju zato najbolj ljubil. Naj na njegovo priprošnjo in po njegovem zgledu spoznamo neizmerno ljubezen obeh do nas, da ju bomo tudi mi čim bolj vzljubili in se tako posvetili.

5.S svojim preprostim življenjem kot nazareški Delavec, ki je dosledno v drobnih vsakdanjih stvareh izpolnjeval Božjo voljo, je pokazal, kako lahko človek sredi vsakdanjega preprostega življenja in poklicnega dela postane svet. Odpoved lastni volji v iskanju Božje volje je prava pot do svetosti.

To so »žitnice« sv. Jožefa, zato se bomo radi odzvali na povabilo: »Pojdite k Jožefu!« Izpolnilo se bo, kakor pojemo: »Kdor vate upa srčno vdan, nikdar ne prosi te zaman; usliši prošnjo vsako, usliši prošnjo vsako.«

p. Anton Nadrah

Ni komentarjev:

Objavite komentar