Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 15. julij 2020

IZ ŽIVLJENJA SV. BERNARDA (2)


Samostan Cîteaux (Cistercium) je leta 1098 skupaj z Alberikom in Štefanom Hardingom ustanovil opat Robert iz Molesma v Franciji. Želeli so obnoviti meniško življenje v skladu s Pravilom sv. Benedikta. Pod njegovim naslednikom Alberikom, zlasti pa pod Štefanom Hardingom je kazalo, da bo samostan moral prenehati obstajati. Odmaknjenost od sveta in močvirnost kraja ter poostreno meniško življenje niso privabljali novih poklicev.
Tákšno je bilo stanje, ko je leta 1112 potrkal na vrata tega samostana 23-letni Bernard s 30 sorodniki in prijatelji ter prosil za vstop. S tem je bil obstoj samostana zagotovljen. Kmalu so se pridružili še drugi novinci. Bernardov zgled je deloval kot magnet. Tako je Bernard postal nekakšen soustanovitelj nove cistercijanske družine.
V samostanu so menihi šest ur na dan posvetili molitvi, šest ur duševnemu delu, premišljevanju, branju in pisanju, šest ur trdemu telesnemu delu v gozdu in na polju, ostalih šest ur pa spanju na navadni slamnjači. Hrana je bila zelo preprosta. Če je bilo Bernardu kdaj pretežko, je premišljeval Kristusovo trpljenje.
Bernard je ponujeno škofovsko čast odklonil in si raje izbral hojo za Kristusom v uboštvu in ponižnosti. V noviciatu je študiral Pravilo sv. Benedikta, poglabljal se je v Sveto pismo in spise cerkvenih očetov. Gojil je posebno pobožnost do Device Marije. V Cîteauxu je ostal tri leta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar