Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 8. julij 2019

Misli sv. Bernarda

Spoznanje sebe in zveličanje.
Brez spoznanja samega sebe se nihče ne bo zveličal. Iz tega spoznanja se namreč rodi ponižnost, ki je mati zveličanja, in strah Božji, ki je začetek modrosti in zveličanja. Ponavljam, da se brez tega spoznanja ne bo zveličal nihče, kdor je le odrasel in zmožen spoznanja. Drugače je seveda z majhnimi otroki in slaboumnimi.

Spoznanje Boga in zveličanje.
Kaj torej, če ne poznamo Boga ? Ali morem upati, da se bom zveličal, če ne poznam Boga ? Pač ne, kajti ni mogoče ljubiti, česar ne poznamo, niti imeti, česar ne ljubimo. Spoznajte torej sami sebe, da se boste bali Boga; spoznajte Boga, da ga boste ljubili! Prvo spoznanje je začetek modrosti, drugo pa je njena spolnitev, kakor je zapisano: » Začetek modrosti je strah Božji » (Ps 111,10) in » Ljubezen je spolnitev postave » (Rim 13,10). Zato se moramo bati obojne nevednosti, kajti brez strahu Božjega in ljubezni do Boga se ni mogoče zveličati. Vse drugo je manj pomembno, ker ne prinaša zveličanja, če nam je znano, niti pogubljenja, če nam ni znano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar