Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 23. december 2017

DOMAČA ZDRAVILA Stres


Stres je naraven pojav v telesu, kjer notranje in zunanje sile vplivajo na posameznika. Vsak se odziva na stres na način, ki vpliva na posameznika kot tudi na njegovo okolje. Moderen življenjski slog prinaša prekomeren stres, ki se kopiči in nam lahko škoduje. Na stres vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Slednji vključujejo fizično okolje, službo, odnose z ljudmi, dom in vse izzive, pričakovanja in težave, s katerimi se človek vsak dan spopada. Notranji dejavniki pa določajo, kako se bo naše telo odzvalo na zunanje dejavnike, ki povzročajo stres. Med notranje faktorje, ki določajo, kako se bomo spopadli s stresom, spadajo: prehrana, zdravje, telesna pripravljenost, čustveno stanje in količina spanja ter počitka, ki ga imamo na voljo.
Poznamo kratkotrajni ali občasni stres in dolgotrajni ali kronični stres. Neintenziven kratkotrajni stres na človeka vpliva spodbudno: spodbuja tvorbo novega spomina, kreativno razmišljanje, dinamičnost, motiviranost za delo – pozitivni stres. Dolgotrajen ali ponavljajoč stres brez ustreznega počitka in obnove organizma pa utruja in vodi v izčrpanost – negativni stres.
Simptomi stresa:
Telesni simptomi: glavobol, vznemirjenost, utrujenost, razbijanje srca, slaba prebava, motnje spanca, zvečano znojenje, suha usta.
Čustveni simptomi: poslabšana koncentracija, neorganiziranost, pozabljivost, živčnost, strah, pesimizem, agresivnost, izguba motivacije.
Vedenjski simptomi: vzkipljivost, razpoloženjska nihanja, zloraba alkohola in drog, zvečano kajenje, preklinjanje, jok.
Zelišča, ki pomagajo pri stresu:
1. Baldrijan pomirja vse oblike živčne razdraženosti, uravnava motnje krvnega obtoka in delovanje srčne mišice, odpravlja nespečnost.
2. Hmelj pomirja nekoliko manj od baldrijana, vendar posebno dobro uspava in blago stimulira želodec.
3. Melisa odganja tesnobo, krepi spomin, odganja črne misli in stiske.
4. Šentjanževka blaži strah, nemir in lažje oblike depresije.
5. Sivka pomirja živčen utrip srca, blaži migrene in glavobole.
6. Poprova meta pomirja živce in jih krepi.
7. Materina dušica izboljšuje koncentracijo, blaži glavobole.
8. Plahtica pomirja in pripomore k zdravemu in trdnemu spancu.

Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.

Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objava komentarja