Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 19. april 2017

Povzetek zapisnika seje Odbora JMS 28. 9. 2016 in seje animatorjev 19. 11. 2016


 Obravnavane točke na seji dne 28. 9. 2016: pogovarjali smo se o Marijinem romanju (Marija romarica je bila še v Sloveniji), o sadovih marjanskih DV v Celju pod vodstvom g. Turnška, načrtovali smo poslovilno slovesnost na Ptujski Gori, Marijino vrnitev v Fatimo in darilo za Fatimo: Grozdetova slika. Ocenili smo, da je treba po Marijini vrnitvi v Fatimo, na vseslovenski ravni dati nov zagon življenju iz milosti Marijinega romanja in načrtovati obhajanje same stoletnice 2017, zato je bil sprejet sklep, da bo srečanje animatorjev 19. nov. 2016, ko bo predstavitev nove knjižice iz zbirke STO LET FATIME št. 7. Živeti resnico in klic Fatime.
Ob velikodušnih prostovoljnih prispevkih slovenskih vernikov za stroške Marijinega romanja, smo se tudi spomnili dejstva, da so v Fatimi pastirčki vprašali Marijo, kako želi, da se porabi denar, ki so ga darovali ljudje. Marija je rekla: za stroške praznovanja Rožnovenske Matere Božje in za postavitev kapelice. Pogovarjali smo se o šmarnicah in vrtnicah, o DV na Slovaškem leta 2017 in v Sveti deželi leta 2018, o prevodu fatimskih knjižic v druge jezike.

Seja animatorjev dne 19. 11. 2016. Na začetku smo se s hvaležnostjo ozrli nazaj na milostni čas romanja fatimske Marije po Sloveniji, na slovesno in ganljivo slovo od Marije na Ptujski Gori in na kratko, a čudovito romanje z Marijo in Grozdetovo sliko z vdelanimi njegovimi relikvijami domov v Fatimo pod vodstvom mariborskega nadškofa gospoda Alojzija Cvikla.
P. Nadrah in prof. Štrukelj sta nam nato predstavila novo knjižico št. 7. z naslovom Živeti resnico in klic Fatime (po besedah sv. Janeza Pavla II.). Knjižica naj bi bila priročnik za duhovnike in laike, da ne bi pozabili na milosti Marijinega obiska, da bi širili klic Fatimske Marije, ki je danes še bolj aktualen, kot pred 100 leti. Da bi si prizadevali za stalno spreobračanje, poglabljanje vere in za molitev po naših župnijah in družinah. Življenje po fatimskih sporočilih je stalen proces nove evangelizacije.
Knjižica nas vodi v dve življenjski delavnici: Angelovo in Marijino, in k uporabi posebnih »orodij«, ki jih tam najdemo. Osmero »orodij« v angelovi delavnici nas uči moliti, nas vodi v izpovedovanje vere, upanja in ljubezni, v šolo Božje svetosti, k stalnemu spreobračanju, k središčni vlogi Najsvetejših Src, k sveti Evharistiji in stalnemu darovanju v njej navzočega Jezusa v vseh tabernakljih sveta, k sprejemanju in prenašanju trpljenja v zadoščenje za grehe sveta, k prošnji za varstvo k angelu varuhu Slovenije.
Desetero »orodij« v Marijini delavnici, ki jih je Marija dala človeštvu prav v Fatimi, nas uvaja v poglobitev vere v posmrtno življenje, v molitev rožnega venca, v češčenje Marijinega brezmadežnega Srca, v obhajanje petih prvih sobot, v spreobrnjenje srca, k zakramentu svete spovedi, zadoščevanju za grehe, posvetitvi JMS, oblikovanju malih skupin po vzoru fatimskih pastirčkov, k medsebojni pomoči po zgledu družin fatimskih pastirčkov.
Prevodi v druge jezike: knjižica p. Antona Nadraha »Pet prvih sobot« je bila do 19. 12. 2016 prevedena in izdana v italijanskem in angleškem jeziku, pripravljena sta tudi prevoda v madžarščini in španščini, vendar za španski jezik še iščemo založnika. V cistercijanskem samostanu Heiligenkreuz v Avstriji pa bodo izdali vseh šest avtorjevih knjižic 'Sto let Fatime', združenih v eno knjigo. Prevedla jih je s. Doroteja Hladnik (4) v Karmelu Himmelau v Avstriji in njena svakinja (2).
Uresničeni predlogi na Slovensko škofovsko konferenco:
1. Škofe smo prosili, da tudi prek medijev povabijo k poglobljenemu obhajanju fatimske stoletnice vse duhovnike in vernike z obhajanjem pobožnosti petih prvih sobot po župnijah na fatimski način, od januarja do maja. Naši prošnji se je odzval dr. Marjan Turnšek in spodbudo napisal v zadnjo številko Družine v letu 2016. Pisno spodbudo pa je predsednik Združenja JMS Alojz Snoj poslal rektorjem Marijinih svetišč. On je imel v letu 2016 tri pogovorne oddaje na Radiu Ognjišče (RO). Po vrnitvi Marije romarice v Fatimo so v oddaji 3. januarja 2017 sodelovali gospod nadškof Stanislav Zore in animatorji laiki.
2. Škofom smo poslali predlog, da bi se v Cerkvi na Slovenskem fatimska stoletnica 2017 praznovala na škofijski ravni, in sicer vsak mesec od maja do oktobra v drugi škofiji. Škofje so predlog sprejeli in določili datume praznovanja stoletnice po škofijah, kakor tudi slovensko-hrvaškega srečanja v Stični v duhu fatimske stoletnice.
3. Za poživitev in poglobitev molitve v Sloveniji v letu 2017 smo prosili SŠK, da predlaga RO, naj ob 100-letnici fatimskih dogodkov uvede molitev Angelovega češčenja.
4. Poživitev družinske molitve ob stoletnici Fatime: za uresničitev te točke je bil podan predlog, da bi Združenje dekanijam podarilo poseben kipec fatimske Marije v kapelici, po vzoru fatimske kapelice, ki bi romal po družinah, znotraj župnij vsake dekanije, od maja do oktobra 2017, z bolj slovesnim poudarkom na prve sobote in vsakega 13. v mesecu, kot je predlagal nadškof Cvikl na Ptujski Gori. Prof. Anton Štrukelj je še poudaril, da je moč zla vedno možno zadržati. Z molitvijo, posebej rožnega venca, se lahko ustavijo vojne, zato mora Cerkev z vzdignjenimi rokami prositi Boga, da se moči dobrega razrastejo.
D. Č.

Ni komentarjev:

Objavite komentar