Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 10. december 2023

DOMAČA ZDRAVILA Jabolčni kis

Pater Simon Ašič (1906–1992) je v svojem pismu enkrat napisal: »Jaz redno pri hrani uporabljam jabolčni kis, samo pri mleku in kavi ne. Pri mesu obvezno, juha dobi dober okus pri treh čajnih žličkah kisa.«

Zdravilnost jabolčnega kisa za telo je znana že tisočletja, saj ugodno vpliva na človeški organizem, ker vsebuje številne flavonoide, encime, minerale in vitamine. Pater Ašič je uporabljal pripravke iz zdravilnih rastlin in tudi jabolčni kis, da je lahko ljudem, ki so prihajali k njemu v Cistercijansko opatijo Stična po drugi svetovni vojni, pomagal oziroma dal nasvet, kako ozdraveti s pomočjo ljudske medicine, ter jim bil v tolažbo. Bil je vedre narave, rad se je pošalil. Tako kot piše v knjigi Pregovorov (Prg 17,22) v Svetem pismu, da »veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti«.

Danes je strokovnjak za pripravo kisa v podjetju Sitik v Stični, kjer izdelujejo izdelke po recepturah patra Simona Ašiča, gospod Marjan.

Pri nekaterih težavah si lahko pomagamo s pripravki iz jabolčnega kisa po nasvetih patra Ašiča:

ANGINA

Kopel celega telesa s kisom in soljo ali s poparkom žajblja. Pripravimo si jo zvečer pred spanjem. Priporočljiva je tudi lahko samo nožna kopel.

ASTMA

1.Strok česna, sok 1 limone, 1 žličko poprove mete in 1 žličko žajbljevih listov damo v 1 liter hladne vode. Segrejemo do vretja in pustimo vreti še 5-10 minut. Dodamo 1 dl jabolčnega kisa. Precedimo in pijemo 2 skodelici dnevno.

2. Olupljeno korenino hrena narežemo na kolobarje ter jih zalijemo z jabolčnim kisom, da se zmehčajo. Nato vse skuhamo in precedimo. Dodamo med in zopet vse skuhamo, da se zgosti. Z nastalo vsebino napolnimo steklenice. Jemljemo 1 žličko zjutraj in zvečer.

BOLEČE NOGE

V umivalnik damo toplo vodo, ki jo razredčimo z enako količino kisa. Noge si nežno umijemo.

BOLEČE GRLO

1 žličko jabolčnega kisa vmešamo v 1 skodelico mlačne ali tople vode,

grgramo in popijemo.

GLIVIČNO VNETJE STOPAL IN NOHTOV NA NOGAH

Pri glivičnem vnetju stopal in nohtov si obujemo bombažne nogavice, ki smo jih prej namočili v malo razredčenem jabolčnem kisu. Čez damo plastično vrečko in nato obujemo še en par suhih nogavic. Po dveh urah vse odstranimo in s strgalom previdno, a učinkovito odstranimo odmrlo in obolelo kožo s stopal. Noge bodo še potem nekaj časa dišale po kisu.

GRIPA

Prsni koš natremo z jabolčnim kisom. Dobro je, če kis tudi pijemo. 2 čajni žlički razredčimo v kozarcu vode in pijemo enkrat dnevno.

IZPADANJE LAS

Natiranje lasišča s koprivo. V pol litra jabolčnega kisa 10 minut kuhamo 1 pest korenin koprive. Ohladimo, precedimo in natiramo lasišče enkrat dnevno.

LUSKAVICA

Mesta, kjer je koža luskava, izmivamo z jabolčnim kisom.

NESPEČNOST

Pred spanjem si pripravimo obkladek z jabolčnim kisom. Nogavice namočimo v kis, jih ožamemo in obujemo; čez damo volnene nogavice in se dobro pokrijemo in zaspimo.

OTEKLE NOGE

1.Obkladek s kisom. Počivamo.

2.Čaj iz cvetov črnega bezga, listov koprive in rastlin njivske preslice. Pri oteklih nogah zjutraj z 1 litrom kropa poparimo 4 žlice mešanice teh zelišč. Osladimo z medom. Pijemo trikrat dnevno po 2 skodelici pred glavnimi obroki. Istočasno masiramo noge s tinkturo listov bršljana in orehovih listov trikrat dnevno po 10 minut. Nato bolna mesta izmijemo z mlačno vodo in jih 10 minut masiramo še z jabolčnim kisom ter za 2 uri namažemo z oljčnim oljem.

ODRGNINE, PODPLUTBE, UDARNINE

Obkladki s peteršiljem, kisom in vinom. V 2,5 dl rdečega vina, ki smo mu prilili 2 dl vinskega kisa, primešamo 3 žlice listov peteršilja in kuhamo 10 minut. Tople obkladke dajemo na prizadeto mesto štirikrat dnevno.

PEGE

Mazilo s hrenom. Naribamo hren in ga za 1 do 2 dni namočimo v kisu. S to zmesjo zvečer pred spanjem previdno namažemo kožo s pegami.

PIK, UGRIZ

Obkladek z jabolčnim kisom.

POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA

Pripravek s kisom, ki vsebuje sveže maline, pijemo.

PRHLJAJ NA LASIŠČU

2 žlici jabolčnega kisa zmešamo z 2 žlicama vode ter 2 žlicama oljčnega olja. To vtremo v lasišče. Po 20 minutah speremo in umijemo lase s šamponom.

SRBEČICA; SUHA KOŽA, KI SRBI

Kopel z jabolčnim kisom. Kopel celega telesa: v kopelno vodo vlijemo ¼ litra kisa.

ZAPRTJE

Sok z jabolčnim kisom. V 1 dl mlačne vode damo 2 žlički kisa in spijemo na tešče.

Poleg naravnega domačega jabolčnega kisa lahko v Sitiku kupimo tudi jabolčni kis s hrenom, medom, zelenimi orehi, česnom in s čemažem. Za pripravo solat je okusen tudi zeliščni kis, ki vsebuje korenine angelike in peteršilja, liste poprove mete in rožmarina, rastline majarona in plodove kumine.

Barbara Kozan, mag. farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar