Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 12. november 2020

Od Marijine hiše k večnemu domu …

V baziliki loretske Matere Božje so ohranjeni kamni Marijine hiše v Nazaretu, kar so potrdila tudi arheološka izkopavanja. 10. decembra 1294 so jih prenesli od družine De Angelis in tako dali povod za legendo o prenosu hiše, ki naj bi jo izvedli »nekateri angeli«.

Dne 4. oktobra 2012 je šel na romanje v Loreto tudi papež Benedikt XVI. Stopal je po sledeh papeža sv. Janeza XXIII., kamor se je odpravil 4. oktobra 1962, da bi loretski Devici zaupal 2. vatikanski koncil.

Sedanja bazilika, katere apsida dominira nad Jadranskim morjem, varuje kamne, ki so jih prinesli križarji, da bi jih zavarovali pred plenilci. V notranjosti so tri stene hiše zgrajene iz teh kamnov in tako sestavljajo zgradbo, ki je okrašena s kipi slavnih umetnikov.

Za upokojenega papeža Benedikta XVI. je loretska hiša, hiša Device Marije, ki so jo prinesli iz Nazareta v 13. stoletju, »hiša, ki nas zaustavi, da se v njej pomudimo, istočasno pa nas usmeri na nadaljnjo pot: spominja nas, da smo vsi romarji, ki moramo biti vedno na poti proti drugemu bivališču, dokončni hiši, večnemu mestu, prebivališču Boga z odrešenim človeštvom«.

Arheološke študije o razsežnostih kamnov, o judovskih in grških grafitih (stenskih napisih ali risbah), temeljih, o legi loretske hiše kakor tudi raziskave samega kraja »votline oznanjenja« v Nazaretu in nekateri dokumenti 13. stoletja so potrdili, da ti »sveti kamni«, kot jih imenujejo stare listine, resnično prihajajo iz Galileje.

Janez Pavel II. se je trikrat odpravil na romanje v Loreto. Leta 1994 je poromal tja, da bi z bosanskimi vdovami molil za mir v Bosni in Hercegovini.

Vir: Zenit.org, 10. december 2013

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar