Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 28. januar 2020

VALERIJINE VRSTICE Koledniki

Stara pratika pove, da je bil januar leta 1930 zelo mrzel. Tako zelo, da so ozebli v noge celo fantje, ki so se oblekli v trikraljevske kolednike in delili dobro voljo po bližnjih vaseh. Koledovali niso zato, da bi obujali stare običaje, ampak predvsem zato, ker so jim pri vsaki hiši postregli s pijačo, ponekod pa primaknili še kako klobaso ali denar.
Večer pred svetimi Tremi kralji, na tretji sveti večer, kot mu pravimo, je bil pri Zavašnikovih poln pričakovanja. To so bili prvi božični prazniki, ki jih je mlada žena preživela na novem domu v pričakovanju prvega otroka. Mladi gospodar je blagoslovil živino v hlevu, pa tudi hišo, in napisal nad vrata začetnice svetih treh kraljev. Ker jih je do prihoda kolednikov čakal še dolg večer, je stara mati sedla na zapeček in začela moliti rožni venec. Toda snaha ji ni mogla odgovarjati, kajti prišel je njen čas. Pri porodu je pomagala kar tašča, ki je bila tudi samouka vaška babica. Rodila se je deklica, ki so ji dali ime Marija, saj se je rodila v svetem božičnem času.
Mladi oče je bil malce razočaran, ker se ni rodil naslednik. Najbrž bi bil še bolj, če bi vedel, da se bodo tudi v prihodnje rojevale samo hčere. Vendar je bil kljub temu ponosen in se je namenil, da se bo še posebej izkazal, ko se bodo oglasili koledniki. Na okno so potrkali šele malo pred polnočjo, saj so prej obredli sosednje vasi. Zapeli so:
Mi smo sveti trije kralji, Gašper, Miha, Boltežar.
Gašper jezdi nar naprej, ker za pot on narbolj vej.
Miha jezdi pa za njim, da se pogovarja z njim.
Boltežar je nar nazad, ves je v portah, ves je zlat…
Če nam ne boste nič darval, vam bomo bajto spodkopal.
Gospodar jim je dal liter vina, ki so ga spili kar takoj. Potem je povedal, da imajo novorojenko in naj ne bodo preglasni. Ker je bil rojstvo prvega otroka velik dogodek, je kolednikom stisnil še nekaj denarja. To je fante tako navdušilo, da se niso mogli premagati in so glasno zavriskali. Seveda potem pri sosedih niso pozabili povedati, da so Sveti Trije kralji prinesli v vas novorojenko. Ko so deklico nesli h krstu, so namesto 5. januar napisali kot rojstni datum 6. januar, da bi vedno vedela, da se je rodila na tako velik praznik.
Valerija Ravbar

Ni komentarjev:

Objavite komentar