Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 4. januar 2020

Retrospektivna razstava likovnih del Jožeta Trontlja

Dne 23. 11. 2019 smo v Muzeju krščanstva na Slovenskem odprli retrospektivno razstavo likovnih del Jožeta Trontlja. Slovesna otvoritev je bila organizirana v okviru 20. festivala Stična, ki ga pripravljajo članice in člani Kulturnega društva Stična.
Jože Trontelj, slikar, kipar, umetniški mizar, stilist, restavrator, je razstavo postavil v treh prostorih v pritličju muzeja. Slike, ki jih ustvarja v tehniki olje na platno, in kipe, ki jih ustvarja v lesu, je razporedil kronološko. Iz začetnega obdobja so na ogled slike, ki jih zaznamujejo rdeče kocke. S kockami, ki so večje ali manjše, je avtor ustvaril zanimiv medprostor med prostorom v sliki in gledalcem. Med njegovimi zgodnejšimi deli lahko ponovno občudujemo realistična portreta zakoncev Ingeborg in Huberta Patzelta, velikih dobrotnikov stiškega samostana, in portret znamenitega »stiškega dohtarja« p. Simona Ašiča. Na ogled je tudi njegov Sv. Job na smetišču. Med kipi naj omenim dramatično upodobljenega Davida in umirjenega sv. Huberta. V drugi sobi, poleg slik, dominirajo njegove lesene skulpture; Dobro in slabo, Vetrovi, Čuvaj. Odpadni les, namenjen za kurjavo, je preoblikoval v neverjetne kiparske mojstrovine. V zadnji sobi ostrmimo nad Trontljevimi novejšimi deli. Z meglico zakrite pokrajine, človeške postave so izredno čutne in mehke. Prvič je na ogled tudi slikarjev avtoportret (2019).
Kot so zapisali organizatorji Festivala Stična v Programsko knjižico 2019, »je retrospektivna razstava slik in skulptur Jožeta Trontlja kakor na stežaj odprt mojstrov dnevnik samoosvobajanja. Kakor njegova zgodnja dela nakazujejo močno, jasno izraženo formo, tako z leti njegova dela postajajo vse svobodnejša in hkrati duhovno neposrednejša.«
Jože Trontelj, rojen leta 1967, živi in ustvarja na Dolih pri Polici. Med letoma 1990 in 2003 je bil zaposlen v Cistercijanski opatiji Stična kot restavrator. Za meditativni park v stiškem samostanu je leta 1994 izdelal lesene monumentalne kipe sv. Bernarda, sv. Benedikta, Vstalega Kristusa, Marijo z Otrokom in Lojzeta Grozdeta. Leta 1998 je s 37 lesenimi sedeži in ambonom opremil kapitelj. Na sedežih je upodobil cistercijanske svetnike in blažene. Med letoma 2000 in 2004 je izdelal opremo za meniško obednico (refektorij). Na stranicah miz je mojstrsko upodobil svetopisemske prizore, povezane z obedi. Za stiški samostan je leta 1999 oblikoval tudi ornat. Po njegovih vzorcih so Mariborske šolske sestre v Radovljici izdelale mitro, pluvial, mašni plašč in dalmatiki.
V stiškem muzeju se je s samostojnima razstavama predstavil že leta 1994 in 1999.
Z letošnjo retrospektivno razstavo se je Jože Trontelj ponovno vrnil v Stično. Pri njegovem delu mu želim še naprej veliko ustvarjalne moči.
Mag. Nataša Polajnar Frelih,
direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem

Ni komentarjev:

Objavite komentar