Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 23. avgust 2019

DOMAČA ZDRAVILA Osteoporoza


Osteoporoza je bolezen z zmanjšanjem kakovosti in količine kostnine, kar oslabi kosti, da se zlomijo že pri navadni obremenitvi ali najmanjših poškodbah. Je izrazito vezana na spol, saj je do trikrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Predstavlja pomemben dejavnik tveganja za zlome, zlasti vretenc, kolkov, zapestij in nadlahtnic.
Za stalno prilagajanje kosti skrbita dve skupini kostnih celic: osteoklasti, ki kosti razgrajujejo in dajejo mesto novi kostni masi. Osteoblasti – celice, ki vgrajujejo novo kostno maso.
Do 35. leta starosti obe vrsti delujeta enakomerno oziroma usklajeno. Po tej starosti pa je nastajanje počasnejše od razgrajevanja, kar povzroča zmanjšanje kostne mase. Pogosto je pri tem vzrok v prenehanju aktivnosti jajčnikov in s tem izločanja estrogenov, ki zavirajo razpadanje kosti.
Dejavnike nastanka osteoporoze lahko razdelimo na tiste, na katere ne moremo vplivati: starost, spol, dednost; in tiste, na katere imamo vpliv: kajenje, prekomerno uživanje alkohola in kave, premalo telesnega gibanja, prehrana, ki v sodobnem času pogosto vsebuje preveč živalskih beljakov ter premalo za kosti pomembnih vitaminov in mineralov, kot so kalcij, kalij in magnezij.
Osteoporoza je lahko tudi posledica pomanjkanja spolnih hormonov in prekomernega delovanja nadledvičnih žlez, ščitnice in žlez obščitnic. Pojavlja se lahko pri vnetnih boleznih črevesja, kroničnih boleznih jeter in ledvic, po presaditvi organov in pri anoreksiji nervozi.
Osteoporoza je potuhnjena bolezen, ker v začetni fazi ne povzroča težav – ne boli. Zato lahko traja desetletja, preden je odkrita. Pri napredovanju obolenja pa se pojavljajo:
1.      bolečine, predvsem v prsnem delu hrbtenice in križu,
2.      nočni krči v mečih in stopalih,
3.      bolečine v kosteh,
4.      ukrivljenost hrbtenice,
5.      pogosto razbijanje srca,
6.      zgodnje sivenje las.
Po odkritju osteoporoze je potrebno začeti z zdravljenjem. Poleg zdrave uravnovešene prehrane, bogate s kalcijem in vitamini, zlasti A, C, D in K, je potrebna ustrezna telesna aktivnost, redno gibanje na soncu, zadostna količina počitka.
Z zelišči si lahko pomagamo z zaviranjem napredovanja osteoporoze. Čajna mešanica pri osteoporozi naj vsebuje list koprive, zel rmana, zel tavžentrože, list rožmarina, list trpotca, list plahtice in zel pelina.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar