Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 1. julij 2018

Sveti Bernard o molitvi

Bogu ni všeč vsakršna zahvala, ampak tista, ki prihaja iz poštenega in čistega srca.
Vaša molitev bo najboljša,če boste skromni kakor psalmist, ki je zapisal: »Majhen sem in zaničevan, tvojih zapovedi pa ne pozabljam« (Ps 118,141). Za molitev pa ni pomemben samo kraj, ampak tudi čas, ko molimo. Najbolj primeren je čas počitka in nočnega spanja, ko povsod vlada globok molk; takrat se da bolj sproščeno in zbrano moliti. Tudi to je zapisal Jeremija: »Vstani ponoči, ob začetku straž! Izlivaj svoje srce kakor vodo pred Gospodovim obličjem!« (Žal 2,19). Kako jasna in ljuba je takšna molitev, saj je ne moti noben krik ali hrup ! In kako je slednjič čista in iskrena, saj jo ne moti noben prašek svetnih skrbi in ne zapeljuje hvala ali prilizovanje gledalcev!
Tudi vaša molitev bo slaba, če boste pri molitvi iskali kaj drugega kakor Boga ali iskali kaj brez ozira na Boga. V njem je namreč vse: zdravila za vaše rane, pomoč v vaših potrebah, okrepčilo v slabostih in zmožnost napredka, skratka, kar koli človek po pameti želi prejeti ali imeti, kar se spodobi in kar je potrebno.
Zato ni razloga, da bi od Boga prosili kaj drugega kakor Boga samega, kajti On je vse. Četudi se namreč zdi, da prosimo, kakor je treba, za časne stvari, in če jih, kakor se spodobi, želimo z ozirom na Boga, manj prosimo za te stvari kakor pa za Boga, ki je vzrok naše molitve. To pač vedo tisti, ki vse časne dobrine uživajo tako, da bi zaslužili Boga.

Ni komentarjev:

Objavite komentar