Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 16. april 2018

DOMAČA ZDRAVILA - Postenje


Post pomeni bolj ali manj popolna vzdržnost od hrane za določen čas. Pri večini postov velja, da smeta skozi usta vstopati samo svež zrak in čista voda ali precejen in razredčen sadni ali zelenjavni sok. Postenje lahko traja, dokler je v telesu dovolj hranljivih rezerv za vzdrževanje življenja in normalno delovanje vseh vitalnih funkcij. Dandanes obstajajo številne oblike posta, ki ne dovoljujejo le uživanja pijač, temveč tudi jedi. Uživamo lahko le energijsko revno hrano, ki je izbrana tako, da kar najmanj obremenjuje prebavo.
Poznamo več vrst posta:
– postenje s čaji iz zdravilnih zelišč,
– postenje s presnimi sokovi,
– postenje s sadjem in zelenjavo,
– postenje z juhami.
Koristi ali nameni postenja so različni. Post je eden redkih in uspešnih naravnih razstrupljevalnih metod; metoda za zdravljenje bolezni metabolizma, ki imajo svoj izvor v prehrani; pomaga nam ohraniti naše telesne in umske sposobnosti, je pomoč pri premagovanju odvisnosti od zdravil in poživil. Je najhitrejša, najugodnejša in najvarnejša metoda za izgubo odvečnih kilogramov.
Za varno postenje je pomembna skrbna priprava. Seznaniti se je treba s pravilnim izvajanjem posta in z morebitnimi težavami. Bolje se je sploh ne postiti, kot se postiti napačno. Čez dan je treba v ustreznih presledkih popiti 2 do 3 litre tekočine; količina tekočine naj bo primerna glede na telesno težo in višino. Normalno opravljamo vsa dela in naloge. Potrebno se je le izogibati stresu ter prenapornemu telesnemu in umskemu delu. Med postom je treba dovolj počivati in spati.
Postimo se lahko različno dolgo. Priporoča se enotedenski post, enodnevni post vsak teden ali tridnevni post vsak mesec.
Primerne čajne mešanice v času postenja:
Postni čaj: njivska preslica, list breze, cvet kamilice, plod kumine, list koprive. Odvaja brez draženja črevesne sluznice, pospešuje presnovo in izločanje vode. Pozitivno vpliva na slabo stanje krvi, pripomore pri čiščenju krvi in tvorbi novih krvnih celic.
Čaj za osvežitev: plod šipka, listi robide, cvet hibiskusa, plod borovnice, poprova meta. Čajna mešanica, polna vitamina C, odpravlja utrujenost, mlahavost in bledico. V hladnih in vlažnih zimskih mesecih zelo dobro varuje in utrjuje pred prehladi. Deluje kot rahlo odvajalo vode ter deluje pomirjevalno. Priporočljiva količina čajnega poparka je do liter na dan.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar