Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 3. december 2016

Srečanje z lučkami v Stični


V četrtek zvečer, 25. avgusta, smo se zbrali v Stični: LUČKE, starši, prijatelji in duhovni voditelj g. opat Janez Novak. Skupina »Romar«, ki je z nami delila jedilnico, si je izbrala duhovne vaje v tišini, zato smo bili postavljeni pred izziv, da se pri posameznih obrokih, ki jih bomo delili z njimi, tudi mi umirimo in smo čim bolj v tišini. Pričakovala sem, da bo to za naše LUČKE velika težava, a se je izkazalo, da je bila to čudovita spodbuda za našo umiritev. Samo v mirni vodi namreč lahko prepoznaš svojo podobo. Bogu in sv. Moniki, posebni zavetnici našega malega oratorija za LUČKE, hvala. Ona nam je pomagala, pogledati se v ogledalu mirne vode.
Prvi večer smo začeli z lučkarsko sveto mašo, ki je bila resnično nekaj posebnega. Pri njej smo se namreč spomnili vsak svojega krstnega zavetnika in svojega krstnega botra. Oživili in osvežili smo svojo pripadnost Jezusu in veselje Božjega otroštva. Srčke, kjer so bila z zlatimi črkami napisana naša imena, je vsakemu posebej pripel g. opat Janez Novak, njemu pa sem ga smela pripeti kar jaz.
Za petje pri sveti maši in za budnost pri fotografiranju je skrbel LUČKARSKI OČKA g. Janez Vrhovnik. LUČKI Ivan in Jani sta bila zelo skrbna ministranta pri vseh svetih mašah. Po sveti maši prvega večera, pri kateri smo bili zelo močno povezani z nebesi, saj smo priklicali k sodelovanju vse naše krstne zavetnike in krstne botre, smo zapeli še angelčka in odšli k počitku.
V petek je bil god svete Monike, zato smo se posebej povezali z njo in resnično občutili, da nam je stala ob strani. Pričevalski zakonski par Janez in Nika Vrhovnik sta ta dan doživljala še posebej močno, saj je bil povezan z njunim osebnim praznikom. V zaupnem pogovoru smo si podelili svoje lepe izkušnje doživetja Božje bližine in tudi težke, mračne trenutke stisk in osamljenosti.
V pripravi na sveto spoved smo se pogovarjali o grehu in skušnjavah hudobnega duha. Vse LUČKE so k sveti spovedi nesle črno zvito kačo, ki jo je gospod opat obesil na križ, prejele pa so prižgano čajno svečko v lepi posodici, ki jo je vsaka posebej odnesla na oltar. Jezus je vzel nase vse kače in naše grehe in nam podaril ODREŠENJE: odpuščanje in usmiljenje. Po kosilu in popoldanskem počitku smo nadaljevali z ustvarjalno delavnico pod vodstvom lučkarske prijateljice Metke Šilc. Izdelovali smo čisto prave rožne vence, ki smo jih pred sveto mašo položili pred oltar. Čudovit je bil pogled na malo morje svetih rožnih vencev, ki so krasili oltar v opatovi kapeli. Sveta maša, ki smo jo po sveti spovedi doživljali še posebej globoko, je bila vrhunec občutenja BOŽJE BLIŽINE. Oživljanje evangelija nas je opozorilo na talente, ki so nam podarjeni in smo jih dolžni pomnožiti. Vsi skupaj smo osvežili predvsem talent pripadnosti skupnosti VERI IN LUČI in skupaj zmolili MOLITEV VERE IN LUČI.
V petek smo se nekateri v opatovi kapeli pridružili srečanju posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu, na katerem smo pred Najsvetejšim molili rožni venec, peli litanije, poslušali o fatimskih pastirčkih in se udeležili tudi svete maše. Bogu hvala za številne milosti, ki smo jih bili nepričakovano deležni.
V soboto smo v ustvarjalni delavnici izdelovali angela miru z napisom MOLITE. Spodbujal nas je, da bi rožne vence oživili. Trudili se bomo, da ne bodo le viseli na steni, ampak v naših rokah postali žive verige, ki zvežejo hudiča in ga vržejo v pekel.
V soboto smo prav vsi starši in prijatelji sklenili posebne molitvene zaveze, da bomo postali »FATIMSKI PASTIRČKI«, ki molijo za posamezno LUČKO. Podobno kot so nekateri sprejeli molitveno oskrbništvo za posamezne žrtve povojnih pobojev, smo tudi mi sprejeli molitveno oskrbništvo za posamezne LUČKE. Zanje vsak dan zmolimo vsaj desetko rožnega venca ali kakšno drugo molitev ali darujemo žrtvice po zgledu fatimskih pastirčkov. V pobudi IMENA ZAPISANA V NEBESIH je trenutno 50 fatimskih pastirčkov, ki molijo za 50 oseb s prizadetostjo. Želeli pa bi, da bi se prav za vsako LUČKO našel »pastirček«, ki bo molil prav zanjo. Tako bomo izpolnili fatimsko naročilo in tudi mi pomagali, da se izpolni Marijina napoved: MARIJINO BREZMADEŽNO SRCE BO ZMAGALO.
Pri sveti maši nas je g. opat blagoslovil in poslal na pot molitvenega oskrbništva naših LUČK.
Kdor izmed vas bi želel prevzeti molitveno oskrbništvo za posamezno LUČKO in postati FATIMSKI PASTIRČEK, naj svojo odločitev javi na naslov: MOJCA KASTELIC, ŽALNA 28A, 1290 GROSUPLJE, tel. 031 234 402 ali na e-naslov: gabri@siol.net.
Prijazen lučkarski pozdrav.
Mojca Kastelic

Ni komentarjev:

Objavite komentar