Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 16. april 2014

Škof Rožman, apostol prvih petkov in sobot (11)



Rožmanova posvetitev 1955

Proti koncu Marijinega leta 1954 je, kakor poroča Kolarič, škof Rožman »povabil vse zamejske in zdomske Slovence, da bi se leta 1955 še enkrat posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu. V članku Marijino desetletje, ki ga je napisal za lurško leto 1958, je pomen in uspeh prve in druge posvetitve takole označil: 'V Marijinem letu smo začeli s pripravami, da bi se Slovenci, ki bivajo v svobodnem svetu, posvetili brezmadežnemu Srcu Marijinemu. Mnogi so se bili že prej posvetili, ti bi posvetitev ponovili; drugi pa, ki se še niso, bi posvetitev opravili prvič. Odziv na povabilo k posvetitvi je bil obilen. Iz vseh delov sveta so prihajale podpisane posvetilne listine, ki smo jih vezali v dve debeli knjigi in jih v nedeljo, 3. julija 1955, izročili Mariji Pomagaj na ameriških Brezjah v Lemontu. Tam čakajo, da jih bomo ob ugodni priložnosti nesli na prvotni dom Marije Pomagaj na Brezje v Sloveniji. V duhu so bili z nami tudi Slovenci v domovini, ki so se v velikem številu že med sovražno okupacijo posvečevali Marijinemu Srcu. Tako smemo reči, da se je večji del Slovencev posvetil Mariji. Prepričan sem, da je Marija to posvetitev naklonjeno sprejela in smemo z vso trdnostjo vanjo zaupati, ki nam je v času največje nevarnosti edina Vladarica in Mati in nam bo posebno še tedaj, kadar bodo odločevali usodo našega malega naroda za bodoče stoletje. V večnosti bomo šele spoznali, kako odločilno je bilo za Slovence leto, v katerem smo se posvetili brezmadežnemu Srcu Marijinemu.«
Druga posvetitev Slovencev Marijinemu Srcu se je izvršila v Lemontu, na ameriških Brezjah 3. julija 1955.
Škof zdaj v večnosti spoznava vse milosti in blagoslove, ki jih je slovenskemu narodu za čas in za večnost prinesla posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu.
26. junija 1955 je na Božji poti v Midlandu, v svetišču kanadskih mučencev, v Kanadi poudaril vidne uspehe naše posvetitve med 2. svetovno vojno: »Pripravila nas je Marija na skrajne žrtve: Ene za žrtev življenja v mukah in strašni smrti, druge na težko in negotovo pot begunstva, tretje, ki so ostali v domovini, na stanovitnost in zvestobo v preganjanju, da morejo v težkih preizkušnjah živeti po veri in iz vere (…)

Zaupajmo sebe in svoje, žive in mrtve, njej (Mariji) – in ne plašimo se! Pogumno, na njeno roko oprti, stopajmo naprej! Če ne prihaja velika doba vidnejše zmage Kristusove, pa bomo posamezni, eden za drugim – po Marijinem vodstvu – vstopili v slavo njenega Sina – Jezusa« (J. Kolarič, Škof Rožman III, 147–148).

Ni komentarjev:

Objavite komentar