Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 14. april 2014

Marija je iz Brazilije priromala v Slovenijo



Na željo brazilskega veleposlanika Gilberta Moura se je nadškof iz Aparecide, kardinal Raymondo Assis, odločil, da podari slovenskim vernikom kopijo zavetnice Brazilije, Naše Gospe iz Aparecide.
Zgodovinski viri navajajo, da so kip našli trije ribiči med čudežnim ulovom rib. Zgodilo se je leta 1717, ko je grof in guverner province Sao Paolo potoval skozi to področje. Ljudje so mu želeli pripraviti gostijo. Grof si je zaželel ribe. Trije ribiči so se odpravili do reke, da bi ujeli nekaj rib. Žal pa ni bila sezona lova. Bili so v strahu, kaj bo z njimi, če ne izpolnijo grofovih pričakovanj. Vse, kar so njihove mreže zajele, je bil majhen kip Brezmadežne. Priporočili so se Mariji in sledil je obilen ulov.
Priljubljenost Marijine podobe je hitro naraščala. Zlasti so jo za svojo sprejeli Brazilci nižjih stanov. Pa ne le zato, ker je bila črna, temveč predvsem zato, ker se je dala najti preprostim ribičem. Tudi prvi čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Marije iz Aparecide, se je zgodil mlademu sužnju. V najdeni podobi so videli predvsem Božje sporočilo, da je Marija mati tudi ''ta črnih''. To pomeni Indijancev, potomcev sužnjev ter preprostih in revnih delavcev. Ta zavest Božje bližine jih je spodbujala, da so z večjim pogumom, zlasti pa z večjim zaupanjem sprejemali življenje z vsemi njegovimi težavami.
Kip je bil najprej v hiši ribiča Filipeja. Ker se je tam zbiralo čedalje več ljudi, so zgradili majhno kapelico. Ker tudi ta ni več zadoščala, so leta 1745 zgraditi večje svetišče. Tudi to je kmalu postalo premajhno, zato so leta 1834 zgradili večjo cerkev. Ob 50-letnici dogme o Brezmadežnem spočetju Device Marije je bila, leta 1904, podoba slovesno kronana. Leta 1930 jo je papež Pij XI. razglasil za kraljico in zavetnico vseh Brazilcev. Leta 1955 pa so začeli graditi današnjo veliko baziliko, ki jo je leta 1980 posvetil papež Janez Pavel II.
Bazilika v Aparecidi je največja Marijina cerkev na svetu in takoj za vatikansko baziliko svetega Petra druga največja cerkev na svetu. Sprejme lahko 45.000 romarjev.
Aparecido je še v času svojega službovanja v Buenos Airesu večkrat obiskal tudi kardinal Bergoglio, sedanji papež Frančišek. Tudi na svojem apostolskem potovanju na Svetovni dan mladih je kot papež poromal v to svetišče in se priporočil Naši Gospe iz Aparecide.
Milostno podobo naše Gospe iz Aparecide je brazilski kardinal Raymondo Assis Sloveniji izročil v stiški baziliki v nedeljo, 2. marca, med slovesno mašno koncelebracijo, ki jo je vodil ob 16. uri. ob somaševanju naših škofov, opata Janeza Novaka, prejšnjega opata Antona Nadraha in številnih duhovnikov. Stiški otroci so pred pridigo zaigrali prizor najdenja milostne podobe in čudežnega ribjega ulova na Marijino priprošnjo.
Kardinal je v pridigi omenil, da je papež Frančišek pred začetkom svetovnega dneva mladih, 24. julija 2013, poromal v narodno svetišče Naše Gospe Aparecide. S tem je želel Naši Gospe izročiti dogodek naslednjega dne, kot tudi Cerkev v Braziliji in brazilsko ljudstvo. Tri dni kasneje se je srečal z brazilskimi škofi, ki so prisostvovali dnevu mladih. Ob povezavi z Našo Gospo Aparecido »je spomnil, da se čudež prične z izkušnjo šibkosti in neuspeha. Takrat ni bil čas ribolova, ribiči so bili revni, njihovi čolni in mreže so bili dotrajani in preprosti. Vendar so vztrajali v upanju in Bog jim je razkril svojo prisotnost na nepričakovan način: svojo lepoto je izrazil v podobi Device Marije, ki je preprosta tako na podobi kakor na sami Devici. Poleg tega je bila podoba zaradi temne rečne vode in starosti potemnjena. 'Bog je vedno v skromnih oblačilih,' je zaključil sveti oče.«
Kip je kardinal pred mašnim blagoslovom prenesel v kapelo sv. Bernarda, levo od glavnega oltarja. Tam pričakuje Marijine častilce, da ga obiščejo in se priporočijo Naši Gospe iz Aparecide. Naj se izpolnjuje želja brazilskega kardinala Raymonda Assisa na koncu pridige: »Naj bodo Slovenci in slovenska Cerkev prav tako pod zavetjem in kraljevo zaščito Naše Gospe brezmadežnega spočetja Aparecide.«

p. Maksimilijan File

Ni komentarjev:

Objavite komentar