Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 12. februar 2024

Kronika Sitik-a za 2023

- V mesecu januarju 2023 smo za pomoč pri prodaji v Zeliščni lekarni in čajnici p. Simona Ašiča zaposlili dodatno sodelavko, ki je poleg rednega dela na razpolago tudi za obiske večjih skupin ob koncih tedna.

- Dokončali smo urejanje in posodabljanje arhiva podjetja v skladu z dobro poslovno prakso in veljavno zakonodajo. Prav tako smo dopolnili interne akte in politike varovanja osebnih podatkov ter organizirali interno izobraževanje zaposlenih na to temo.

- Februarja smo s pregraditvijo večjega prostora uredili dodatno pisarno, ki je namenjena delu poslovne sekretarke.

- Pred Ašičevim zeliščnim vrtom smo dali v izvedbo postavitev otoka in konfinov za ureditev režima parkiranja pred cerkvijo, pokopališčem in zeliščnim vrtom.

- Zaradi odpadanja ometa na delu stropa smo naročili in dali izvesti statično preverbo stropa v Depoju 2, ki ga uporablja Muzej krščanstva na Slovenskem.

- Marca smo se udeležili dveh lokalnih sejemskih prireditev.

- V skladišču kisa oz. v prostorih bivše žitnice smo dali sanirati poškodbe tlaka in uredili odtočne kanale na način, da ponovno služijo svojemu namenu.

- Nabavili smo novo črpalko za hlajenje acetatorja v proizvodnji kisa in na novo uredili sistem hladilne vode.

- V mesecu aprilu smo sodelovali pri pregledu stanja lesenega stropu v prostorih "stare prelature" in za objekt v Ljubljani dali izdelati nova pregradna vrata za hodnik v pritličju stavbe.

- Maja smo zaradi težav s kapilarno vlago dali na objektu restavratorske delavnice sanirati odtočne jaške za meteorne vode.

- V Zeliščni lekarni p. Simona Ašiča smo nabavili preko 100 pločevinastih šatulj za hrambo zdravilnih zelišč ter z njimi zamenjali stare in dotrajane, ki pa smo jih v spomin na patra Ašiča ohranili in bodo morda uporabljene v kakšni od spominskih ali razstavnih zbirk.

- Meseca junija smo sodelovali pri uradnem odprtju in blagoslovu Zeliščnega vrta p. Simona Ašiča, pri spominski zasaditvi trt zelenega silvanca (ta naj bi po nekaterih virih izviral prav iz Stične) ter na sejemski prireditvi, ki je na isti dan potekala na prostoru pred zeliščno lekarno.

- Septembra smo za namen uradnega odprtja slovenskega dela cistercijanske poti, ki je bila pripravljena v okviru evropskega projekta Cisterscapes, izdelali posebno čajno mešanico za pohodnike (Pohodniški čaj oz. Hiker's Tea). Udeležili smo se odprtja te poti, kakor tudi dveh sejemskih prireditev v Ljubljani: Festivala zdravja v organizaciji Ljubljanskih lekarn ter Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal v Cankarjevem domu.

- V Stični smo posodobili in dopolnili sistem nadzornih kamer za izboljšanje varnosti.

- Soorganizirali smo dva pogovorna večera, ki smo ju gostili v prostorih čajnice.

- Istega meseca je bil opravljen generalni servis kurilnih naprav, ki služijo ogrevanju samostanskega kompleksa.

- Oktobra je bil po predhodno izdelanem elaboratu dokončno urejen status poslovno-stanovanjske stavbe na Marofu, ki je vpisana v kataster v skladu z Zakonom o evidentiranju nepremičnin, podobno pa je bilo urejeno tudi za samostanski objekt v Ljubljani.

- Za potrebe kisarne smo nabavili in instalirali sodoben filter za filtracijo kisov in drugih živil ter vso potrebno pripadajočo opremo.

- Novembra smo v Čajnici p. Simona Ašiča obnovili sistem za mehčanje vode, ki se uporablja pri pripravi čajev in pri drugih gostinskih storitvah.

- Na poslovno-stanovanjskem objektu na Marofu so bila opravljena nujna vzdrževalna dela na strehi in strešnih oknih objekta.

- V mesecu decembru 2023 smo na stavbo Zeliščne lekarne in čajnice p. Simona Ašiča montirali nove informativne table, prav tako pa so bile pripravljene dodatne usmerjevalne table za področje celotnega samostanskega kompleksa.

- V okviru spomeniškovarstvenega projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, so bile izvedene vse za to leto načrtovane aktivnosti za menjavo oken na objektu "Stara prelatura". Projekt bo končan v letu 2024.

Gregor Rep

Ni komentarjev:

Objavite komentar