Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 18. junij 2022

Bl. Alojzij Grozde, ves Marijin 1.Prve sobote

Fatimska Marija ima v Sloveniji zelo gorečega apostola in mučenca. To je bl. Alojzij Grozde, apostol in mučenec fatimske Marije. V mesecu juliju, pol leta pred njegovo mučeniško smrtjo, bo minilo osemdeset let, odkar je pri duhovnih vajah leta 1942 zabeležil dva sklepa: »Vsak dan vsaj ena žrtvica za uspeh v pridobivanju za Kristusa. Sveta Evharistija, sonce mojega življenja.« Ogledali si ga bomo kot apostola prvih sobot, širitelja spisov o Fatimi in posnemovalca fatimskih pastirčkov.

Za uresničevanje fatimskih sporočil, zlasti za obhajanje petih prvih sobot in posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu, se je skupaj s številnimi takratnimi verniki navdušil tudi Alojzij Grozde. Bil je vnet Marijin častilec in voditelj Marijine kongregacije v Marijanišču v Ljubljani.

Lojzetovo veliko zavzetost za obhajanje petih prvih sobot in s tem v zvezi za posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu vidimo v dejstvu, da je hotel za to navdušiti ljudi v domačem kraju, še prej pa svoje sovrstnike. Značilen je v tem pogledu njegov nastop na marijanski akademiji 8. decembra 1942, ko je kot prefekt Marijine kongregacije čisto v duhu navodil škofa Rožmana in fatimskih sporočil spregovoril: »Biti moramo apostoli češčenja Marijinega Srca, truditi se moramo, da se ji posveti vse slovensko dijaštvo in vse slovensko ljudstvo. […] Hočemo zadoščevati za grehe drugih in za svoje Božjemu Srcu Jezusovemu in prečistemu Srcu Marijinemu, ki so ju tudi Slovenci tako hudo žalili in ju še žalijo. – Hočemo reševati druge, ki so v nevarnosti, da se za vekomaj pogubijo.« »Z Marijino pomočjo hočemo najprej posvetiti sami sebe.«

Prav za svojo osebno svetost si je Grozde zelo prizadeval. Za pripravo na prvi petek v januarju 1943 in za pripravo na prvo soboto je v nedeljo, 27. decembra 1942, opravil sv. spoved. Spravne pobožnosti prvega petka se je udeležil v stiški baziliki. Za prvo soboto, 2. januarja, je že prejel palmo mučeništva, saj raziskave kažejo, da je bil usmrčen ponoči med 1. in 2. januarjem.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar