Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 2. junij 2020

DOMAČA ZDRAVILA Zdravilne moči česna


Česen (Allium sativum L.) sodi v družino lukovk. Njegova najbližja sorodnika sta čebula in čemaž, ki sodita v isto družino.
Pri nas, v Sloveniji, je česen danes nepogrešljiv pri pripravi zelenjavnih jedi. Menim, da je dobro, da je tako, saj ima številne ugodne učinke na naše telo. Čebulica česna vsebuje encime, eterično olje, ajoen, aliin, terpene, aminokisline, minerale, vitamina A in C, maščobe ter selen v zelo majhnih količinah.
V zdravilne namene v ljudski medicini uporabljamo česen za zatiranje zajedavcev, za zniževanje maščob v krvi, za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zmanjševanje krčev gladkih mišic (npr. pri menstrualni bolečini), za zniževanje maščob in slabega holesterola ( LDL holesterola) v krvi itd.
Nekaj nasvetov patra Simona Ašiča o uporabi česna
V času prehlada ga npr. lahko uživamo za zatiranje razmnoževanja bakterij v dihalnih poteh.
Česen deluje tudi proti virusom. Dobro je, da ga zdaj v času epidemije pogosto uživamo. Lahko ga zaužijemo surovega ali pa v pripravkih, kot je npr. jabolčni kis s česnom ali pa česnova tinktura. Ko česen zaužijemo surov, naj le-ta, ko ga zdrobimo, nekaj časa stoji, 10-15 minut. Saj pri mehanski poškodbi česna v njem s pomočjo encimov nastaja spojina alicin, ki je koristna. Zdrobljen česen »diši« po žveplu, to pomeni, da so v česnu žveplove spojine, ki delujejo proti virusom.
Česen še poveča nastanek sluzi v dihalnih poteh in olajša izkašljevanje, zato ga pri kašlju, kjer nastaja izmeček, lahko zaužijemo z medom.
Pri astmi si odrasli pomagamo tako, da damo v 1 liter vode nekaj strokov česna, limonin sok ene limone, eno polno žličko listov navadne mete ter prav tako eno polno žličko listov žajblja. Vse skupaj kuhamo 5 minut, odstavimo, ohladimo do toplega ter dodamo en deciliter jabolčnega kisa. Precedimo in pijemo 2 skodelici dnevno. Otrokom tega pri astmi ne dajemo, ampak naj otrok vsak večer zaužije en zdrobljen strok česna, ki smo ga prej zmešali z medom. Lahko pa to mešanico dodamo kamiličnemu čaju in otrok jemlje po 1 žličko trikrat dnevno.
Bolna mesta na koži, npr. glivično obolenje, natiramo s svežim česnovim sokom dvakrat dnevno. To potrpežljivo ponavljamo; če ne pride do izboljšanja, obiščemo zdravnika.
Priprava česnove tinkture za zniževanje krvnega tlaka: 2 tedna namakamo 3 velike žlice svežih in olupljenih sesekljanih strokov česna v 1 l dobrega žganja. Nato stroke stisnemo in odstranimo. Pijemo 15 kapljic pred kosilom ali večerjo.
Za krepitev las in njihovo pospešeno rast si pripravimo izvleček iz česna. Nekaj strokov narežemo, namočimo v žganje in damo za en teden na sonce na toplo. S tem pripravkom si lasišče natiramo dvakrat tedensko.
Ljudje, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, morajo biti previdni pri uživanju česna, saj česen tudi zavira strjevanje krvi.
Za zdravega človeka je dovolj, da dnevno zaužije en strok česna. Menim, da Bog namenoma ni ustvaril česna velikega kot jabolko, saj nam ga k vsakdanji prehrani ni potrebno dodati v tako veliki količini kot je jabolko veliko.
Barbara Kozan, mag.farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar