Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 18. februar 2019

Družina kot občestvo, ki veruje in evangelizira

To je njena preroška naloga. To pomeni z vsem spoštovanjem poslušati Božjo besedo, jo sprejeti in jo zaupljivo oznanjati naprej. Poslušnost vere se zahteva tudi od krščanskih zakoncev in staršev. V veri odkrivajo in v veseli hvaležnosti občudujejo Božji načrt o družini. Temeljnega pomena za vero poročencev je slovesnost ob prejemu zakramenta zakona, ki je v svojem notranjem bistvu razglasitev vesele novice o zakonski ljubezni v Cerkvi. Bog, ki je poklical poročenca v zakon, ju kliče še naprej in jima odkriva in nalaga konkretne zahteve. Te izhajajo iz njunega družinskega, družbenega in cerkvenega položaja in iz njune udeleženosti pri Kristusovi ljubezni do njegove Cerkve.
Družina je nadalje kraj, kjer se evangelij izroča poznejšim rodovom. Je pa tudi nositeljica evangelizacije za druge družine. Znotraj družine, ki se zaveda tega poslanstva, oznanjajo evangelij vsi njeni člani in ga drug od drugega sprejemajo. Ponekod je družina edino okolje, kjer je mogoča pristna kateheza.
Oznanjevalna služba krščanskih staršev je izvirna in nenadomestljiva. Oblikuje otroke za življenje in za nalogo v skladu s poklicanostjo vsakega. S tem je prvo in najboljše semenišče. Dolžna je braniti in širiti vero in se udeleževati misijonarske dejavnosti, ko pričuje za tiste, ki so daleč, in goji misijonarske poklice (prim. O družini 51–54).
dr. Alojz Snoj

Ni komentarjev:

Objavite komentar