Jabolčni kis vsebuje vitamine
A, B, C. Poleg vitaminov vsebuje tudi veliko mineralov, zlasti kalija,
magnezija, železa, žvepla. Pomembna sestavina je pektin, ki v telesu deluje kot
goba, ki vpija strupe. Sestavine kot so dekstroza, trsni sladkor, jabolčna
kislina, mlečna in oksalna kislina, encimi, flavonoidi ter čreslovine to
dragoceno živilo samo še obogatijo.
Najpomembnejši mineral je
kalij, ki skrbi za pravilno razporeditev vode v telesu, za prenos signalov po
živčevju ter ureja pravilno delovanje ledvic in mišic.
Novejše raziskave so potrdile,
da redno uživanje jabolčnega kisa predvsem zaradi velike vsebine kalija krepi
srce, izboljšuje presnovo, odpravlja glavobole, ureja krvni tlak, redči kri,
upočasni staranje in Alzheimerjevo bolezen, čisti žile in pozitivno deluje na
lase ter lasišče.
Redno uživanje dodaja telesu
dovolj snovi za razstrupljanje in večanje odpornosti.
Zadostuje ena žlica kisa v
kozarcu vode. Priporočljivo je dodati še 1 žličko medu. To mešanico pijemo dalj
časa zjutraj na tešče.
Naše telo mora strupene snovi
kot ostanek presnove izločiti po znanih poteh preko prebavil, pljuč, sečil in
kože. Velikokrat je premalo moči, da bi to potekalo pravilno. Strupi ostajajo v
raznih organih in sklepih, kar je vzrok za različna obolenja. Ob uživanju
jabolčnega kisa z dodatkom medu strupi izgubijo svoje škodljivo delovanje.
Pri prehladnih obolenjih, ki
jih spremlja vnetje grla je poleg žajblja priporočljivo grgranje jabolčnega
kisa.
Pri težavah s kožo dajejo
odlične rezultate kopeli in masaže z jabolčnim kisom. Tako postane koža rahlo kisla,
kar preprečuje različne kožne bolezni. Kis je še vedno najboljše razkužilo. Pri
zunanji uporabi moramo jabolčni kis razredčiti z vodo.
Kadar se odločite za kuro s
jabolčnim kisom bodite vztrajni. Dobro počutje bo nagrada za vaš trud.
Za več informacij nas lahko
pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali
z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj
Ni komentarjev:
Objavite komentar