Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 5. julij 2018

DOMAČA ZDRAVILA Klopni meningitis in borelija


Klopi se zadržujejo v travi, v grmovju in v podrasti vlažnih mešanih gozdov. Aktivni so od pomladi do jeseni, ko je temperatura nad 8°C. S pikom prenašajo na človeka bolezni, najpogostejši sta klopni meningoencefalitis in borelija.
Klopni meningitis oz. meningoencefalitis je virusno vnetje možganskih ovojnic, ki se pojavi 2 do 3 tedne po ugrizu okuženega klopa.
Bolezenski znaki meningitisa nastopijo v dveh fazah:
1. faza, v obdobju od 1 do 8 dni nastopijo glavoboli, povišana telesna temperatura, bolečine v trebuhu in mišicah, driska ali bruhanje. Potem nastopi od 1 do 20 dni dolg prosti interval, v katerem bolnik ne občuti nikakršnih bolezenskih simptomov.
2. faza je prepoznavna po konstantno visoki temperaturi, glavobolu, lahko tudi nezavesti, kar so znaki prizadetosti možganskih ovojnic ali celo možganov. Bolezen lahko zapusti trajne posledice v obliki glavobolov, motenj koncentracije in preobčutljivosti na sončenje.
Diagnoza bolezni ni enostavna. Najpogostejše metode so epidemiološke, klinične in laboratorijske. Pomemben je podatek, kje je bil bolnik okužen. Če je to področje že znano kot žarišče bolezni je diagnosticiranje lažje.
Borelioza je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijami, ki jo prenašajo klopi. Bolezen prizadene kožo, živčevje, srce, sklepe in oči.
Prva faza je rdečica na mestu pika. Rdečina se pojavi 2 do 32 dni po ugrizu. Lahko se pojavi tudi na drugem mestu, ne le na kraju pika. Velika je za dlan in začne s časoma v sredini bledeti.
Po nekaj mesecih do enega leta se začno zgodnje bolezenske spremembe; vnetje sklepov, obolenje mišic, vnetje živčevja. Pozni znaki obolenja po več kot enem letu od okužbe so kronično vnetje sklepov in živčevja.
V vseh stadijih bolezni je smiselno zdravljenje z antibiotiki, ki je najuspešnejše zgodaj v poteku bolezni, saj se lahko z veliko verjetnostjo prepreči razsoj borelij in pojav poznejših znakov bolezni.
V naravi ni zelišč, ki bi bila isto učinkovita kot antibiotiki. Ker pa je odpornost organizma oziroma dober imunski sistem pomemben, si lahko pomagamo z zelišči in blažimo simptome, tako preventivno kot v času bolezni.
Čajna mešanica pri boreliozi:
Ognjič, kopriva, regrat, rman, bazilika, breza, trpotec, bezeg, sivka, šipek.
Čajna mešanica pri meningitisu:
Materina dušica, listi borovnice, žajbelj, korenina angelike, plahtica, sporiš, njivska preslica.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar