Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 19. oktober 2023

DOMAČA ZDRAVILA Krvavi mlečnik

Njegovo latinsko ime je Chelidonium majus L. Je zdravilna rastlina, ki ima zelo veliko ljudskih imen na Slovenskem: cengulja, draznica, krvnik, senedolka, skrobla, droznica, krošljak, aselnica, lastovičica, rdeči mleček, krivljek, grenica, kravje zelišče, mali lisjak, bradavičnik, dražnica, karoščik, kemenica, zlata korenina, kačji mleček, oranjšica, vodenična roža, sidolka, kačja trava, pasje zelje, krvavo zelječe, zlatič, skoblja, ceduljka, rumena draznica, krošelnik, krvošljink, cingola, drafna trava, krvno mleko, mleč, krvavo zelje, krvno mleko, rasopas, bolnica, zlateč, mlečnik, cindolka. Prav to, da imamo tako veliko število ljudskih imen, govori o tem, da so rastlino ljudje v preteklosti uporabljali in je bila dobro poznana rastlina. Verjetno po tem, da iz nje priteče sok, če rastlino ranimo.

Je trajno zelišče, visoko od 30 do 100 cm, ki se rogovilasto razraste. Sodi v družino makovk (Papaveraceae). Za zdravljenje predvsem uporabljamo celo rastlino brez korenine (Chelidonii herba). V nekaterih primerih pa tudi korenino (Chelidonii radix). Če rastlino ranimo v kateremkoli delu, predvsem v korenini, iz tega dela priteče oranžnorumen sok. Cveti od maja do septembra z rumenimi cvetovi, ki imajo 4 venčne liste. Listi so pri spodnjem delu stebla svetlo zeleni, v zgornjem delu pa motno zeleni. Listi so po obliki krpasti ter rahlo narezani.

Najdemo ga pogosto rasti ob zidovih v okolici hiš, ob ograjah, predvsem, če so tla pognojena, a neobdelana.

Nabiramo celo rastlino v času cvetenja, odrežemo jo 25 cm pod vrhom, predvsem tam, kjer je največ listov, in posušimo v senci. Nabiramo mlade rastline, ki so komaj začele cveteti in še niso zelo zrasle v višino. Iz 5 kg sveže nabranih krvavih mlečnikov dobimo 1 kg suhega zelišča.

V rastlini je odkritih več kot 20 alkaloidov, med katerimi so najvažnejši helidonin, heleritrin, homohelidonin, sanguinarin, helidoksantin, protopin itd. Tudi kisline so v rastlini: helidonska, jabolčna in citronska kislina ter amini, kot sta npr. histamin in holin. Holin je esencilano hranilo za telo, kar pomeni, da je nujno potrebno, da ga človek dobi v telo s hrano. Veliko ga je v jajcih.

 

Nasveti patra Simona Ašiča

Krvavi mlečnik topi žolčne kamne, zato za njihovo odstranitev pijemo čaj iz mešanice zdravilnih rastlin: listov poprove mete in regrata, skorje krhlike, korenine pirnice ter rastlin rmana, ptičje dresni, šentjanževke in krvavega mlečnika. Za drobitev kamnov in peska torej pijemo trikrat dnevno po 1 skodelico čaja, pripravljenega kot poparek, ¼ ure pred obroki. Poleg tega vsak večer pred spanjem popijemo 1 žlico surovega jedilnega olja. Takoj za tem pa popijemo 1 žlico olivnega olja s sokom 1 limone. To delamo 9 dni.

Na kurje oko nakapamo sok krvavega mlečnika. To ponavljamo, dokler kurje oko ne izgine. Enako ga vtiramo na bradavice. Alkaloidi v krvavem mlečniku, predvsem helerin, imajo učinek na kurje oko in bradavice. Zavirajo delitev celic ter razkrajajo beljakovine.

Berberin v krvavem mlečniku blaži krče gladkih mišic. Pater Ašič ga priporoča pri raznovrstnih krčih v obliki čaja. Npr. pri krčih srčne mišice ščepec listov krvavega mlečnika poparimo z ½ vrele vode, precedimo in pijemo po požirkih.

Z delovanjem berberina je še povečano izločanje žolča iz žolčnika in protibakterijsko delovanje.

Za urejeno delovanje jeter, ljudska medicina pravi, pijemo čaj iz čajne mešanice, ki vsebuje rastline krvavega mlečnika, liste melise, cvetove kamilice, lubje krhlike. Vsake rastline vzamemo po 20 g. Ščep čaja polijemo s skodelico vrele vode in pustimo, da se čaj ohladi. Pijemo ga po dve skodelici na dan, po jedi.

Pri uporabi krvavega mlečnika moramo biti pri samozdravljenju zelo pazljivi, saj alkaloid heleritrin zavira delovanje centralnega živčnega sistema ter povzroča bruhanje. Krvavi mlečnik tudi stimulira delovanje srca, zvišuje krvni tlak in deluje poživljajoče na maternico, zato ga nosečnice ne smejo uporabljati. Tudi za »nedolžno« natiranje bradavice ne.

Zaradi mnogih drugih zdravilnih rastlin, ki dobro učinkujejo na delovanje jeter in so bolj varne rastline za uporabo, se jemanje krvavega mlečnika za notranjo uporabo danes opušča. A za odstranitev kurjih očes in bradavic je krvavi mlečnik prava izbira.

Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar