Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 16. avgust 2020

Posvetitev JMS in župnijski misijon

Župnija Marijinega rojstva v Slivnici pri Mariboru je v nedeljo, 21. junija, začela s pripravo na sveti misijon, ki ga bodo obhajali od 11. do 21. marca prihodnje leto. V nedeljo, po prazniku Marijinega Brezmadežnega Srca in slovesnem prazniku presvetega Jezusovega Srca, je njihov župnik g. Jože Šőmen k sveti maši povabil predsednika odbora Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu (JMS), župnika pri Mali Nedelji, gospoda Srečka Frasa, da vernikom spregovori o bistvu in pomenu posvetitve JMS.
Župnija, katere zavetnica je Mati Marija, se je odločila, da bo svojo župnijo slovesno posvetila in izročila JMS, da bo kot Marijina krona svetega misijona. Ta navdih je domači župnik dobil v času epidemije korona virusa, ko je vsa Slovenija molila rožni venec za izboljšanje stanja obolelih z virusom. Milosti blagoslova za slivniško župnijo pa je že v karanteni župnik izprosil s posvetilno molitvijo in izročil župnijo v Jezusovo in Marijino varstvo 30. marca 2020 zvečer ob 21.00 uri, ko je tudi naš predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v nadškofijski kapeli vodil molitveno uro ter ob sklepu posvetil JMS vse verne Slovenke in Slovence, posebej še bolne z novim koronavirusom.
Gospod Srečko Fras je odločitev vernikov za obhajanje misijona in posvetitev župnije označil kot najpopolnejše dejanje spreobrnjenja in vrnitve k Bogu ter hrepenenja, da bi bili deležni neskončne Božje ljubezni. Pomen posvetitve je prav v tem, da človek sprejme svojega Stvarnika, se vrne k svojemu bližnjemu in samemu sebi. »Vi, dragi verniki, ste tisti Božji izbranci JMS. Na to Božjo ljubezen pa boste tudi vi odgovorili s svojo ljubeznijo. Najlepši vzgled sprejemanja odgovornosti nam daje sv. Janez Pavel II, ki mu je bilo češčenje JMS zelo pri srcu. Božji Materi Mariji se je vsak dan izročal z besedami: Marija, ves sem tvoj!
Papež Leon XIII je leta 1899 vso Cerkev in ves svet posvetil Jezusovemu Presvetemu Srcu. Papež Pij XII. je leta 1942 vso Cerkev in ves svet izročil Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Takšno posvetitev je izvršil papež sv. Janez Pavel II leta 1984 in leta 2000. Kako je prišlo do te duhovnosti? Utemeljena je v Svetem pismu. Na razširitev pa je vplivala med drugimi sv. Marjeta Marija Alacoque iz 17. stoletja. Ta preprosta svetnica je imela večkratna videnja, v katerih ji je sam Jezus obljubil dvanajst posebnih milosti, katere bo prejel tisti, ki se bo posvetil Jezusovemu Srcu in ga častil. Osebe, ki bodo širile to češčenje, imena vseh tisti, bodo neizbrisno zapisana v Jezusovem Srcu.«
Ker sem ob predsedniku odbora Združenja posvečenih JMS bil prisoten tudi sam, kot škofijski animator, sem predstavil župljanom delo animatorja, predvsem pa, kako živeti iz posvetitve JMS. Poudaril sem pristno krščansko življenje po Evangeliju, medsebojno ljubezen, povezanost, edinost v družini, župniji ali skupnosti, redno molitev, posebej vsakdanjo molitev rožnega venca. Obhajanje pobožnosti prvih petkov in prvih sobot, prizadevanje vsaj enkrat v življenju obhajanje skupaj pet prvih sobot, obnavljanje in širjenje posvetitve. Sklenil sem, da posvetitev JMS ni enkratno dejanje, ampak vsakodnevno. Vedno znova je potrebno, da vzamemo svoj križ in zadoščujemo JMS za svoje grehe in grehe vsega sveta. Te milosti, ki jih prejemam v svojem življenju od tistega trenutka izročitve JMS, ko sem postavil Boga na prvo mesto, sem zaželel tudi navzočim vernikom.
Ob koncu svete maše so mladi pred Najsvetejšim molili litanije Srca Jezusovega, predsednik odbora pa je skupaj z vsemi verniki zmolil posvetilno molitev za izročitev župnije JMS in dal blagoslov z Najsvetejšim.
Na god sv. Alojzija v Slivnici pri MB, zapisal animator Jože

Ni komentarjev:

Objavite komentar