Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 4. julij 2020

DOMAČA ZDRAVILA Zdravilne rastline pri depresiji


Depresija ali potrtost je stanje, ko smo žalostni, jokavi, pretirano zaskrbljeni, brez volje do življenja. Zdravilne rastline, ki so nam pri tem v pomoč, so zel šentjanževke in korenina baldrijana, ki dokazano delujeta najmočneje, ter cvet sivke, lipe in kamilice, list rožmarina, melise in poprove mete, plod ovsa, storžek hmelja, rastlina materine dušice, pasijonke in druge.

Zdravilni pripravki

Pri potrtosti pijemo čaj z imenom VeselSIT, ki je izvleček iz rastlin šentjanževke in pasijonke, cvetov sivke, listov melise in korenine baldrijana.
Pomembno je vedeti, da pripravkov iz šentjanževke ne sme uživati vsakdo, saj šentjanževka poveča aktivnost nekaterih jetrnih encimov (CYP-3A4). Zdravila, kot so npr. triptani za zdravljenje migrene, kontracepcijske tablete, zdravila za zmanjšanje strjevanja krvi in druga, se ne smejo kombinirati s šentjanževko, ker se le-ta presnavljajo z omenjenimi encimi, in se zato koncentracija teh zdravil v krvi lahko usodno zmanjša. Torej, prej pri zdravniku ali farmacevtu preverimo ali lahko jemljemo šentjanževko.
Pri živčni izčrpanosti pater Simon Ašič priporoča, da spremenimo način življenja. Izogibajmo se vznemirjanj, nepotrebnih skrbi in naglice. Če kadimo, pijemo kavo ali alkohol, poskušajmo to opustiti. Telesu dajmo tudi dovolj nočnega počitka. Ob tem si pripravimo čaj iz listov melise, zeli rmana in divje mačehe, cvetov sivke in korenine baldrijana. ki ga pijemo trikrat dnevno. Jemljemo lahko tudi baldrijanove kapljice, vodno etanolni izvleček korenin baldrijana. Trikrat dnevno si 15 kapljic nakapamo v čaj ali kozarec vode. Čeprav baldrijan pomirja, ne povzroča odvisnosti pri daljšem jemanju ter ne vpliva na sposobnost koncentracije, reakcijski čas, torej na sposobnost upravljanja z vozili ali s stroji, ali na jutranjo budnost. Učinek baldrijana nastopi postopoma, po dveh do štirih tednih jemanja ustrezno visokega odmerka.
Pri nervoznih stanjih pater Simon Ašič priporoča tudi masažo celega telesa z razredčenim jabolčnim kisom vsak večer pred spanjem. Lahko si pripravimo tudi kopel: v 5 litrov vode zavremo 250 g mešanice, ki vsebuje cvetove in liste gloga, zel rmana ter liste melise in poprove mete. Odstavimo za eno uro, precedimo in vlijemo v vodo za kopanje. Kopamo se 20 minut dvakrat tedensko, zvečer pred spanjem 14 dni.
Včasih depresijo spremlja nespečnost, v ta namen si pomagamo s čajem z imenom NočSIT, ki vsebuje storžke hmelja, liste melise, rastline pasijonke, materine dušice in korenine baldrijana. Pol ure pred spanjem spijemo eno skodelico tega čaja, ki nas bo pomiril in zmanjšal pretirano zaskrbljenost, ki se lahko pojavi, ko ležemo v posteljo.
Ob izgubi apetita pri depresiji pijemo čaj z imenom Za dober tek, ki vsebuje: korenine rumenega svišča, zeli rmana, tavžentrože in majarona, cvetove kamilice ter plodove kumine in janeža. Čaj pijemo trikrat dnevno pol ure pred jedjo in ga ne sladkamo. Čaj je grenkega okusa, ker vsebuje grenčine, le-te pa spodbudijo povečano izločanje želodčnih sokov, ter smo zato bolj lačni.
Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar