Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 5. april 2019

DOMAČA ZDRAVILA Prebavila

Pri premagovanju bolezni prebavil si danes lahko pogosto pomagamo s pripravki iz zdravilnih rastlin.
Najpogostejše težave želodca so:
Bolečina v želodcu je lahko posledica prevelike količine zaužite hrane ali zaužitja pokvarjenega živila, zgage ter drugih dejavnikov. Pri tem si pomagamo s pitjem poparka iz cvetov kamilice, korenine kolmeža, listov poprove mete in kumine.
Pri zgagi se želodčna vsebina s kislino vrača v požiralnik. Težavo omilimo s čaji iz majarona, koprive, korenine encijana, tavžentrože, cvetov kamilice, rmana in slezenovca.
Vnetje želodčne sluznice je največkrat povezano s psihično preobremenitvijo, prehrano, stresom ali z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori. Čaji, ki so pri tem najbolj učinkoviti, vsebujejo korenino sleza, kolmeža in sladkega korena, rmana ter ptičjo dresen.
Bolezni, ki jih pogosto omenjamo v zvezi s črevesjem so:
S težavami z odvajanjem blata se lahko srečamo, kadar se premalo gibljemo, ne pijemo zadosti tekočine, uživamo hrano, ki zapira, spremenimo kraj bivanja ali jemljemo nekatera zdravila. Za blago zaprtje je pater Simon Ašič sestavil čajno mešanico iz korenine angelike, timijana, komarčka, plodov bezga in cvetov slezenovca in kamilice.
Za lajšanje težav pri diareji – to je, kadar je blato tekoče – priporočamo pitje čajev iz suhih borovnic, hrastovega lubja in korenike srčne moči.
Pomaga tudi čaj iz zlate rozge, ki blaži krče in deluje protivnetno ter čaj iz listov trpotca in kopriv, cvetov slezenovca in rmana.
Jetra. Pitje čaja iz korenine regrata, listov artičoke in kopriv, cvetov ognjiča in rmana okrepijo delovanje jeter. Pegasti badelj uporabljamo za zdravljenje in preprečevanje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov, pa tudi pri motnjah delovanja jeter, cirozi in zamaščenih jetrih. Vsebuje flavonoid silimarin, ki jetrne celice ščiti ter povečuje njihovo sposobnost obnavljanja.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar