Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 14. februar 2017

FATIMA – STOLETNICI NAPROTI Pregledno poročilo o obisku Marije romarice iz Fatime od 13. maja do 13. oktobra 2016



PRIPRAVA. Na začetek tega poročila zagotovo sodi njegov zelo pomembni del, in sicer priprava na Marijin obisk v Sloveniji, molitvena in spoznavna. Potem ko je papež Benedikt XVI. v Fatimi leta 2010 povabil vso Cerkev k sedemletni pripravi na stoletnico Marijinih prikazovanj, je Združenje JMS v letu 2011 s tem namenom organiziralo duhovne vaje v Fatimi (s skoraj 100 udeleženci, polovica je bila duhovnikov) pod vodstvom nadškofa Urana in p. Antona Nadraha. Gradivo za pripravo na stoletnico, ki smo ga prejeli v Fatimi, smo takoj začeli prevajati in objavljati v reviji V Materini šoli, potem ko je njen urednik p. Nadrah uvedel novo rubriko z naslovom Fatimski stoletnici naproti. Z istim duhovnim ciljem smo za leto 2012 uspeli naprositi za vodenje duhovnih vaj p. Marka Rupnika, ko je bila poudarjena tudi neposredna priprava na 70. obletnico (1943-2013) posvetitve slovenskega naroda Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Naslednje leto 2013 smo se v Vatikanu srečali s papežem Frančiškom in originalnim milostnim kipom iz Fatime, ko je škof Rino Fisichella pred vesoljnim svetom svetemu očetu povedal, da ga slovenski narod, ob 70. obletnici posvetitve Marijinemu brezmadežnemu Srcu, prosi za blagoslov. Naslednje leto 2014 so bile že tretje duhovne vaje, kot priprava na stoletnico Fatime, in sicer v Lurdu pod vodstvom prof. Antona Štruklja. Leta 2015, potem ko je SŠK že uradno zaprosila fatimsko svetišče za milostni kip Marije romarice, so bile duhovne vaje v Fatimi pod vodstvom dr. Marjana Turnška, kot neposredna priprava na Marijin prihod; tam so duhovniki na pogovornem večeru dorekli tudi nekatere organizacijske vidike Marijinega romanja po Sloveniji v letu 2016. Izbrali so tudi geslo romanja: Marija, okno upanja, ki izhaja iz besed papeža Benedikta.
Tudi na rednih mesečnih molitvenih srečanjih častilcev JMS v Stični smo se seznanjali s fatimsko vsebino prek številnih publikacij p. Nadraha in jih skušali razširiti med ljudi. Najbolj neposredna priprava v letu 2016 pa je bilo obhajanje petih prvih sobot po župnijah na fatimski način – naš šopek dobrodošlice Materi Mariji ob njenem prihodu v Slovenijo.
Ob retrospektivnem pogledu na petletno pripravo na Marijin obisk in v hvaležnosti za vse prejete milosti med samim obiskom ugotavljamo, kako pomembna je priprava. Tako kot je bilo potrebno, da je Janez Krstnik pripravljal Izraelce na Odrešenikovo javno delovanje, je bila tudi med Slovenci potrebna priprava na srečanje z ljubečim Srcem Božje in naše Matere, ki je po molitvi in posvetitvi ozdravljalo in krepilo naša grešna, slabotna in ranjena srca in jih vnemalo z apostolsko gorečnostjo za novo evangelizacijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar