Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 27. december 2020

Sprehodi metnajske sv. Barbare

Ob poti blizu Metnaja nad Stično stoji kapelica sv. Barbare. Rajnka Ilovška mati iz Mekinj (1907-2005) so mi v 97. letu svojega življenja o njej pripovedovali takole:

Ko je bil moj mož še fant, je hodil, kakor vsi fantje, ponoči naokoli. Noč pa ima svojo moč in primerilo se jim je marsikaj. Tako je šel neke noči iz Metnaja proti domu. Ni bila popolna tema, saj je izza oblaka kukal mesec. Toda, ko se je približal kapelici sv. Barbare, se je iz nje utrnila nenavadna svetloba, segla čez pot na drugo stran in se izgubila v gozdu. Mož si ni upal stopiti na ta nenavadni žarek. Prestopil ga je in nadaljeval pot. Ko je potem o tem dogodku pripovedoval doma, ni znal nihče razložiti, kaj bi pomenila tista svetloba. Na sprehod do Ilovca so večkrat prihajali menihi iz stiškega samostana in mož je tudi njim povedal o čudni svetlobi. Pa so rekli duhovniki, da ponoči svetniki drug k drugemu hodijo na obisk. Tako je morda metnajska Barbara šla takrat ravno na obisk v drugo kapelico tja dol k Materi Božji v Potok.

(Povedala Jožefa Meglič, Ilovška mati)

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar