Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 14. december 2020

Seja Združenja posvečenih JMS 12. septembra 2020 v Stični (povzetek zapisnika)

V soboto, 29. februarja 2020, je v samostanu Stična potekala duhovna obnova pod vodstvom upokojenega nadškofa prof. dr. Marjana Turnška. Predavanje je bilo nadaljevanje iz leta 2019, ko smo razmišljali o svetosti. V tej postni obnovi pa smo razmišljali s papežem Frančiškom o petih potrebnih lastnostih, da bi lahko odgovorili na svetost, ki je za »sosednjimi vrati«. Nadškof dr. Marjan Turnšek nam je podrobno razčlenil te lastnosti. Te pa so: potrpljenje, prenašanje, blagost, veselje in humor.

Letne duhovne vaje za vse, od 11. do 13. septembra, z naslovom: Bog je naš končni smisel in največja sreča, je vodil p. Anton Nadrah.

Letno srečanje posvečenih JMS, ki je bilo za letos predvideno v koprski škofiji v kraju Log pri Vipavi in v Vrhpolju, je moralo zaradi zdravstvenih razmer odpasti. Prav tako so odpadle že pred časom dogovorjene duhovne vaje v Assisiju, ki naj bi jih vodil zdaj že pokojni p. dr. Leopold Grčar OFM. Za njim je bil pripravljen vodstvo sprejeti p. dr. Miran Špelič.

Za 9. maj je bila predvidena skupna letna seja odbora Združenja z vsemi animatorji v Stični. Zaradi koronavirusa je odpadla.

Že v vabilu na sejo 12. septembra smo vse animatorje prosili, da pripravijo podrobno poročilo iz svojih župnij ali škofij v pisni obliki. Nekaj jih je bilo objavljenih v glasilu V Materini šoli.

Letos je 20-letnica izhajanja vrtnic. Napisal jih je p. dr. Anton Nadrah z naslovom: Evharistija v šoli svetnikov - v spomin na 10. obletnico slovenskega evharističnega kongresa.

Lani in letos je minilo 20 let od posvetitve posameznikov, družin in skupin JMS v tretjini slovenskih župnij. Kako pospešiti posvetitve JMS in obnovitve na župnijah? O tem sta p. dr. Anton Nadrah in dr. Alojz Snoj poročala na radiu Ognjišče. Podobna pričevanja dobre prakse v bodoče naj posredujejo na radiu ali televiziji tudi laiki animatorji. Veliko priložnost imajo tudi kateheti in katehistinje tako, da na primeren način nagovorijo in povabijo otroke k posvetitvi JMS.

Primer dobre prakse je župnija Mala Nedelja v MS škofiji. Celotno poročilo je bilo objavljeno v glasilu V Materini šoli.

Vsi škofijski animatorji in duhovniki so bili že pred časom povabljeni, da v pisni obliki pripravijo kratko poročilo svojega delovanja v času karantene ob epidemiji koronavirusa. Dobre izkušnje in spodbude smo si podelili: V župniji Kisovec imajo fatimski shod vsako soboto po trinajstem v mesecu. Dr. Alojz Snoj je govoril o aktivnostih družin v župniji Stara Loka, kjer je letos avgusta končal svoje delovanje. Z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da se je veliko družin posvetilo JMS. Redno opravljajo prve petke in prve sobote na fatimski način. Četudi so naše cerkve prazne zaradi virusa, pa imajo družine možnost, da zaživijo kot »cerkev v malem«.

Škofijski animator Murske Sobote g. Jože Andrejek je poročal, kako se vse da storiti tam, kjer vsa župnija stopi skupaj. Res pa je, da je veliko odvisno od župnika. Na kratko je predstavil vse pastoralne dogodke, ki so se zgodili v župniji, kjer trenutno pomaga, kot katehist. Uresničili so poletni oratorij, slovesnost prvega svetega obhajila, kjer so se prvoobhajanci posvetili JMS. Vrhunec vsega dogajanja pa je bilo slovesno obhajanje praznika Marijinega Vnebovzetja in obnovitev posvetitve JMS. Želeti pa je večje in boljše povezovanje duhovnikov v škofiji.

Gospod Robert Smodiš, duhovnik animator celjske škofije, nam je podelil utrinek iz časa karantene. Odločilnega pomena se mu je zdela priprava na obnovitev posvetitve JMS slovenskega naroda. Zgledoval se je po papežu Frančišku, ki pravi, da je potrebno izkoristiti vse od Boga dane možnosti, da naše veselo oznanilo doseže vsakega človeka – vsakega Slovenca ob vsakem času. Na pisno vlogo odbora Združenja posvečenih JMS je obnovitev posvetitve slovenskega naroda JMS opravil 30. marca 2020 predsednik slovenske škofovske konference g. nadškof Stanislav Zore.

Animatorka iz MB škofije ga. Tea Prapotnik je pripravila zelo obširno poročilo in se osredotočila na delo v svoji okolici. Pod Marijinim plaščem na Ptujski Gori, skupaj s tamkajšnjimi redovniki in duhovniki, vztrajajo in ne obupavajo. Vsako prvo soboto in trinajstega v mesecu je odmevala pesem: »Trinajstega maja v dolini Irija se je prikazala Devica Marija.« Pomenljivo je, da Marija s kapelico roma po družinah. Posebno veselje je bil obisk fatimske Marije pri otrocih prvoobhajancih. Mati Božja se ne ustraši nobenega virusa in v domove prinaša varnost, zdravje in mir.

Podrobno pisno poročilo o dogajanjih v svojih dveh župnijah v času karantene je podal duhovnik g. Peter Leskovar iz mariborske nadškofije. Poroča o vztrajnem opravljanju pobožnosti prvih sobot v župniji Zreče v domu ostarelih in v Stranicah, kjer je pripravljal in vodil prve sobote upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek. Obhajanje je v živo prenašala TV Exsodus.

Škofijski animator gospod Lojze Čemažar iz ljubljanske nadškofije pa je poročal obnovitvi posvetitve v župniji Ljubljana Ježica.

Poročilo škofijske animatorke Novo mesto gospe Marije Bunšek je bilo osredotočeno na slovesno obhajanje in sodelovanje pri novi maši v župniji, s poudarkom molitve rožnega venca na fatimski način pred vsako sveto mašo. Fatimska Marija v kapelici roma po družinah. Poseben blagoslov pa so tudi različne skupine, ki delujejo v župniji, kjer so vključeni tudi mladi.

P. Tomaž Podobnik je razmišljal: »Virus nas vodi k Resnici! Je čas milosti! Čas razmisleka, čas spreobrnitve! Sam sem več časa v cerkvi pred svetim Rešnjim telesom, več molitve, več zadoščevanja – vse za spreobrnjenje. Cerkev sv. Jožefa v Ljubljani je odprta ves dan.«

Duhovnik g. Alojz Snoj je še poudaril, da je COVID-19 klic k spreobrnjenju, k vrnitvi k Bogu, k svetima Srcema, to pa je tudi klic Fatime. Veliko je načinov, sam je z Najsvetejšim v monštranci blagoslavljal po župniji vse družine, domove, polja, vinograde.

Duhovnik g. Srečko Fras je izpostavil, kako smo ta čas zanemarili zakrament svete spovedi. Sam je takoj po karanteni opravil življenjsko spoved. Vsi pa smo poklicani, posvečeni in laiki, da iščemo rešitve, kako bi zakramentalno živeli tudi v teh izrednih časih karantene. Ne bi smeli izgubiti zaupanja v Boga in priprošnjo Device Marije.

Animatorka ga. Dragica Čepar iz ljubljanske nadškofije je opisala svoj primer dobre prakse, kako živeti Marijin klic v času karantene. Poleg povezovanja z molitvenimi skupinami iz ljubljanskih župnij je izpostavila dogodek iz svoje rojstne župnije o skupnem obhajanju petih prvih sobot v župniji na Barki. Vsakokrat povabijo voditelja duhovnika od drugod, da tako razbremenijo domačega župnika. K sodelovanju so povabili tudi tržaške slovenke v spoznanju, da Devica Marija ne pozna meja. Ga. Dragica je spomnila na skupno slovensko hrvaško srečanje pred tremi leti v Stični ob prisotnosti Marije romarice iz Fatime. Takrat so šli po Marijin kip na Češko, kjer je romal po tamkajšnjih župnijah. Povezali so se z tamkajšnjimi češkimi Marijinimi častilci. Na srečanju v Stični pa so se povezali z hrvaškimi verniki. Še danes se nadaljuje ta veriga molitve, ki pa je tudi molitvena podpora za Združenje posvečenih JMS.

Dogovorjeno je bilo, da vsak škofijski animator duhovnik napiše priporočilo svojemu ordinariju, da bi on obvestil svoje dekane, pri katerih se nahajajo kapelice. Povabil bi jih, da bi se po vseh slovenskih župnijah zopet poživilo romanje Marije in molitev po družinah. Marija nam vedno stoji ob strani in nam pomaga, če jo bomo prosili tudi v tej situaciji.

Za naslednje leto 2021 je bil naprošen g. dr. Alojz Snoj, da napiše vrtnice. V vsebino naj po možnosti vključi tekste okrožnic papeža Frančiška po lastnem izboru. Gospod Alojz Snoj je nalogo sprejel, mi pa smo mu obljubili molitev v podporo.

Sprejet je bil predlog p. Antona Nadraha, da se duhovne vaje, ki so do sedaj bile v januarju, prenesejo na junij- od 25. 6. do 27. 6. 2021.

Postno duhovno obnovo v Stični v soboto, 6. marca 2021 ob 9.30, bo vodil g. prof. dr. Anton Štrukelj. Srečanje odbora z animatorji bo 15. maja 2021 ob 9.30. Sklenjeno in usklajeno je bilo, da bi letne duhovne vaje opravili naslednje leto v samostanu Stična v dneh od ponedeljka 30.08.2021 do četrtka 02.09. 2021. Naprošen je bil voditelj duhovnih vaj upokojeni nadškof g. prof. dr. Marijan Turnšek, ki je povabilo sprejel. Temo duhovnih vaj bo določil sam. Gospa Dragica Čepar predlaga vaje v tišini, s tem se strinjajo tudi drugi člani.

Sodelovanje z revijo V Materini šoli. Da ne bo to skrb in delo samo patra Antona, smo vsi poklicani za čim več prispevkov in sodelovanja, predvsem za pričevanje iz življenja. Čim bolj pa moramo tudi to glasilo širiti med ljudi.

Za naročanje glasila V Materini šoli se obračajte na: anton.nadrah@rkc.si .

Srečko Fras, predsednik Združenja posvečenih JMS

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar