Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 9. julij 2017

Dve novi občasni razstavi v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični 1.



Arma Christi ali vsak svoj križ nosi

V Muzeju krščanstva na Slovenskem smo v postnem času odprli občasno razstavo z naslovom Arma Christi ali vsak svoj križ nosi. Razstava je dopolnjena razstava, ki je bila na ogled leta 2016 v Pokrajinskem muzeju Celje. Njena avtorica je tamkajšnja kustosinja Barbara Trnovec.
Razstavo sta 30. marca 2017 odprla direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem, mag. Nataša Polajnar Frelih, in direktor Pokrajinskega muzeja Celje, Stane Rozman. Tokratno odprtje razstave pa je bilo pravo duhovno doživetje, saj ga je pospremil pogovor Barbare Trnovec s stiškim menihom p. Brankom Petauerjem, o različnih razsežnostih pasijona in evangeljskega poročila o trpljenju Jezusa Kristusa. Izredno zanimiv in duhovno bogat in globok pogovor je z izvedbo postnih pesmi pospremil stiški župnijski zbor Chorus Sitticensis.
Kot je zapisala Trnovčeva, je frazem vsak svoj križ nosi, močno razširjen. V nemščini se glasi Jeder hat sein Kreuz zu tragen, v angleščini We all have our own cross to bear Razumejo in uporabljajo ga tako verujoči kot neverujoči, kadar hočejo povedati, da so skrbi, težave in trpljenje sestavni del življenja. Njegov izvor je povezan s Kristusovim pasijonom.
Pasijonu so bile – in so še vedno – posvečene različne upodobitve in uprizoritve, ki so nagovarjale k vživljanju v Kristusovo trpljenje, spodbujale h kontemplaciji in prek tako pogojene religiozne izkušnje prispevale k utrjevanju in poglabljanju vere posameznika. To so med drugim tudi trije poznosrednjeveški ikonografski motivi Arma Christi, Kristus trpin in Maša sv. Gregorja, katerih pojav in uveljavitev sta med seboj povezana. Sooblikovale so jih sočasne družbene, psihološke, politične, ekonomske in druge okoliščine, njihov pojav pa ni vezan na nobeno zgodovinsko dejstvo ali versko dogmo, temveč korenini v nepredvidljivosti folklore. Občasna razstava z zgornjim naslovom odstira skrivnosti omenjenih treh motivov, med drugim je predstavljena edinstvena upodobitev maše sv. Gregorja na Slovenskem. Razstava bo na ogled do 3. septembra 2017.

Ni komentarjev:

Objavite komentar