Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 24. marec 2018

Misli sv. Bernarda o krepostih


Človek si zaman prizadeva pridobiti kreposti, če jih pričakuje od drugod, ne pa od Gospoda vseh kreposti, kajti njegov nauk je sadovnjak razsodnosti, njegovo usmiljenje delo pravičnosti, njegovo življenje ogledalo zdržnosti, njegova smrt pa dokaz junaštva.
Vir vseh vrelcev in rek je morje, Gospod Jezus pa je vir kreposti in vednosti. Zdržnost telesa, gorečnost srca in pravilno hotenje izvirajo iz tega vira. Poleg tega izvira od tam tudi vsak bister um, bleščeč govor in prijeten značaj, tudi znanje in modro govorjenje, ker so tam skriti vsi zakladi modrosti in vednosti (prim. Kol. 2,3).
Bog je ljubezen in nobena reč ne more napolniti bitja, ki je ustvarjeno po Božji podobi, razen Bog ljubezen, ker je edino on večji od ustvarjenega bitja. Kdor ljubezni še ni dosegel, živi v največji nevarnosti, čeprav bi se zdelo, da se odlikuje v mnogih drugih krepostih. .
Da izrazimo medsebojno nežnost med Besedo in dušo, nimamo slajših besed, kakor sta ženin in nevesta. Če je med poročencema najvažnejša ljubezen, pravilno pravimo, da zasluži ime »nevesta«vsaka duša, ki ljubi. Kako močna je ljubezen! Kakšno zaupanje v duhu svobode! Vsekakor je popolnoma res, da popolna ljubezen odganja strah. Sveti Duh ne vnema radovednosti, ampak podžiga ljubezen. Boga popolnoma ne spoznaš, če ga popolno ne ljubiš.

Ni komentarjev:

Objavite komentar