Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 1. november 2016

ZA ZIDOVI SAMOSTANA Iz samostanske kronike


Obdobje od zadnjega zapisa kronista v prejšnji številki je najbolj zaznamovala, že 35. po vrsti, »Stična mladih«, v soboto, 17. septembra. Bilo je zelo živahno in nadvse pestro. Približno 6.000 mladih je popolnoma napolnilo in poživilo Stično. Organizatorji so se zelo potrudili in se že dolgo pripravljali na to dogajanje, ki vsako leto zbere največ mladih kristjanov. Vrhunec je srečanje doseglo s somaševanjem, ki ga je vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ob sodelovanju drugih škofov in generalnega opata cistercijanov Giuseppeja Maura Leporija in domačega opata Janeza Novaka ter številnih duhovnikov. Geslo letošnjega srečanja mladih je bilo povezano s svetim letom usmiljenja: »Sem orodje Božjega usmiljenja.« Po maši je mlade nagovoril predsednik Borut Pahor, v eni od delavnic pa je dopoldne spregovoril generalni opat cistercijanskega reda o pomenu Pravila sv. Benedikta in odgovarjal na različna vprašanja v zvezi z navzočnostjo in delovanjem cistercijanov po svetu.
V nedeljo, 18. septembra, smo pod vodstvom generalnega opata v stiški baziliki, med zunanjim obhajanjem praznika Žalostne Matere Božje, obhajali 880-letnico ustanovne listine stiškega samostana, ki jo je izdal oglejski opat Peregrin kot ustanovitelj samostana. Hkrati smo se spomnili 860-letnice posvetitve stiške cerkve ter 80-letnice razglasitve za baziliko. Cerkev je posvetil prav tako patriarh Peregrin.
V tem času so bili urejeni odtoki s streh križnega vrta. Opeka že čaka v klavzurnem vrtu, da bo zamenjala dotrajano opeko na eni od samostanskih stavb (Nazaret).
kronist

Ni komentarjev:

Objavite komentar