Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 14. julij 2015

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠIH SRC POSVETITEV JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU (6) Samo ljubezen rodi ljubezen



Marsikdo hoče biti popolnoma neodvisen, da misli, kar hoče, veruje, kar hoče, živi, kakor hoče. Ne trpi, da bi mu kdo zapovedoval. Niti Bog ga ne sme omejevati v njegovi svobodi. Boga potrebuje le še v največjih stiskah in nekaterih prelomnicah svojega življenja, zaradi večje slovesnosti. Bog je postal nekakšen strežnik, ki ga človek pokliče, kadar ga potrebuje. Ko ga več ne potrebuje, se zanj ne zmeni. Človek je postal sam svoj gospod in zahteva zase vedno več svoboščin. Vedno bolj je v središču njegov lastni jaz, zato je za Božji Jaz vedno manj prostora. V takšnem srcu tudi ni več prostora za ljubezen in zvestobo, za darovanje, za življenje po Božjih in cerkvenih zapovedih.
Rešitev je v odložitvi sebičnosti, v usmerjenosti na Boga in bližnjega, v pripravljenosti za služenje potrebnim. Kako to doseči? Samo ljubezen rodi ljubezen. Kdor doživi ljubezen, jo bo pripravljen vračati, tudi s predanim služenjem.
Jezus nas s svojim Srcem neizmerno ljubi. Iz ljubezni do nas »je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika in postal podoben ljudem. Po zunanjosti je bil kakor človek in je sam sebe ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti, in sicer smrti na križu« (Flp 2,7 s).
Blagor mu, kdor dojame globino Kristusove ljubezni! Kristus neizmerno ljubi prav njega, kakor da bi bil sam na svetu. Kdor to doume, ta bo tudi sam začel resnično ljubiti Kristusa. Dajal mu bo prednost pred vsem drugim. Njegovo srce se bo spremenilo in pomladilo. Postal bo nov človek. Ne bo mu težko izpolniti Jezusove volje. Njegova ljubezen ne bo prazno čustvo. S svojim življenjem bo potrdil resničnost Jezusovega nauka: »Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi« (Jn 14,15). Rad bo služil Bogu in zaradi Boga tudi bližnjemu. Samo tisti, ki resnično ljubi Jezusa, ga je pripravljen poslušati in mu služiti ter se odpovedati vsemu, kar Jezusu ni po volji.
Prav častiti Jezusovo Srce pomeni izpolnjevati njegovo voljo; tudi takrat, ko se je zaradi tega treba čemu odpovedati. To zmore tisti, ki doume, da je ljubezen več kot vse zemeljske dobrine in užitki, več kot vsa čast, ki jo ponuja svet.
An

Ni komentarjev:

Objavite komentar