Najpomembnejše maščobe v krvi so holesterol in trigliceridi. Holesterol je maščobi podobna snov, ki naravno nastaja predvsem v jetrih (80%), v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora (20%). Telo ga nujno potrebuje, saj je pomemben sestavni del vseh celičnih membran in sodeluje pri izdelavi nekaterih hormonov.
Ker holesterol v vodi ni
topen, se po krvi prenaša, vezan z beljakovinami, v delcih, imenovanih
lipoproteini. Deli se na lipoproteine velike gostote (HDL), ki odstranjujejo
holesterol s stene žil, zato jim rečemo tudi varovalni, dobri holesterol, in
lipoproteine majhne gostote (LDL), ki svoj tovor holesterola odlagajo na stene
žil in jo s tem ožijo, tako imenovani slabi, škodljivi holesterol.
Najpogostejši vzrok zvišane
ravni maščob v krvi je nepravilna prehrana, drugi dejavniki tveganja pa so
prevelika telesna teža, nekatere podedovane lastnosti in majhna telesna
aktivnost. Holesterol lahko torej znižamo, če temeljito spremenimo življenjske
navade tako v načinu prehranjevanja kot tudi z redno telesno dejavnostjo.
Holesterol lahko ogrozi naše
zdravje, če ga je v krvi preveč. Odvečni se odlaga na steno arterij in tam
povzroča postopno zožitev in končno zamašitev žile. Vse raziskave kažejo, da je
zvišana krvna raven holesterola, še zlasti nevarnega, močan dejavnik tveganja
za napredovanje aterosklerotičnih sprememb na žilju in srčno in možgansko kap.
Ogroženost veča tudi premalo dobrega holesterola HDL ter zvišanje ravni
trigliceridov. Sama povečana vrednost holesterola v začetku ne povzroča težav.
Posledica trajno zvišanih
vrednosti so:
- ateroskleroza
- srčni infarkt
- možganska kap
- demenca
Fitoterapija
Česen, čemaž, čebula –
učinkovitost česna za zniževanje holesterola je večkrat klinično dokazana.
Zeliščni pripravki za tiste, ki česna ne prenesejo: artičoka pospešuje
nastajanje žolčne kisline in s tem znižuje holesterol, ognjič zmanjšujejo vsrkavanje
holesterola iz hrane. Zelišča, ki pozitivno vplivajo na holesterol so:
jetičnik, sivka, janež, žajbelj, tavžentroža, meta, rman, regrat, lipa,
pirnica, šipek, pegasti badelj.
Čajna mešanica za nižanje
holesterola:
20% artičoka
20% pirnica
20% jetičnik
20% rman
10% žajbelj
10% sivka
Holesterol je obvladljiv ob
upoštevanju napisanih priporočil. V težjih primerih je potrebno jemanje
zdravil, ki jih predpiše zdravnik.
Za več informacij nas lahko
pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali
z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj
Ni komentarjev:
Objavite komentar