Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 6. maj 2022

DOMAČA ZDRAVILA Zdravilni jetičnik

 Je plazeča trajnica, ki kot plevel raste tudi po vrtovih. Uporabni del zdravilnega jetičnika (Veronica officinalis L.) je zel, ki jo nabiramo od maja do avgusta, ko rastlina cveti z bledo modrimi cvetovi. Sodi v družino črnobinovk (Scrophulariaceae). Uspeva na bolj suhih rastiščih, zlasti na požganih posekah. V višjih legah ga najdemo pogosto na nizkih tratah in senožetih na neapnenčastih tleh in na zelo globoki izprani zemlji, kjer raste skupaj z arniko. Sušimo ga v senci ter ga nato dobro posušenega zrežemo na drobno in spravimo za pripravo čajnih mešanic. Je trpkega in grenkega okusa.

Slovenci smo ga v preteklosti veliko uporabljali, to nam kažejo do danes ohranjena njegova ljudska imena, ki so jeterčnik, sorej, veronka, lehtica, navadni jetičnik, jeteknek, jetečnik.

Naravno zdravilstvo čaj iz jetičnika zelo ceni, sodobna medicina pa mu ne pripisuje večjega pomena. Npr. Sebastian Kneipp, nemški duhovnik iz 19.st., je jetičnik priporočal pri protinu in revmi. Enako ga kot čaj pri protinu ali putiki priporoča pater Simon Ašič.

Rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, iridoidne glikozide, avkubin, eterično olje in druge spojine. Pomaga pri težavah z želodcem in prebavili, v ljudski medicini »čisti kri« – dodajamo ga v čajne mešanice za dobro počutje za vsakodnevno pitje. Izraz »čisti kri«, ki se v ljudski medicini uporablja za zdravilne rastline, strokovno ni pravilen. V sodobni fitoterapiji si izraz razlagamo kot skupek delovanj: poveča nastajanje žolča v jetrih in pospeši njegovo izločanje iz žolčnika, poveča izločanje urina, deluje tonično – kar pomeni, da organizem krepi.

 

Čajna mešanica DOBRO POČUTJE patra Simona Ašiča

40% rastlina jetičnika (Veronicae herba)

10% cvet sivke (Lavandulae flos)

20% list melise (Melissae folium)

10% rastlina bazilike (Basilici herba)

10% list poprove mete (Menthae piperitae folium)

10% cvet prave kamilice (Chamomillae flos)

 

Ker v ljudski medicini jetičnik poveča izločanje urina in znižuje LDL holesterol v krvi, ga dodajamo v čajne mešanice za zniževanje povišanega krvnega pritiska in za zniževanje »slabega« holesterola v krvi, saj uravnava delovanje jeter, kjer nastane 80% vsega holesterola. Ostalih 20% dobimo v telo s hrano.

 

Čajna mešanica patra Simona Ašiča za zniževanje holesterola (HoleSIT)

20% rastlina jetičnika (Veronicae herba)

20% korenina pirnice (Agropyri radix)

10% list velike koprive (Urticae folium)

20% cvet sivke (Lavandulae flos)

20% rastlina rmana (Mille foli iherba)

10% list poprove mete (Menthae piperita folium)

 

Čajna mešanica patra Simona Ašiča za zniževanje krvnega tlaka (VPresSIT)

20% rastlina jetičnika (Veronicae herba)

40% list oljke (Oleae folium)

20% list velike koprive (Urticae folium)

10% list melise (Melissae folium)

10% cvet lipe (Tiliae flos)

 

2 čajni žlički čajne mešanice prelijemo s 3 decilitri vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Precedimo in pijemo topel čaj trikrat na dan. Čaj lahko obogatimo z žličko medu in žličko jabolčnega kisa patra Ašiča, ko čaj ni več vroč.

 

Spojino avkubin, ki je v jetičniku, vsebuje tudi trpotec. Avkubin deluje protivirusno in protibakterijsko. Zato ga pater Ašič svetuje poleg mnogih drugih zdravilnih rastlin za zdravljenje dihal. Krepi slabotna pljuča, ubija viruse v pljučih, olajša kašelj. Pospešuje potenje. Čreslovine v jetičniku »zakrknejo« povzročitelje vnetega grla, tako da pri vnetem grlu jetičnik grgramo.

Pri zdravljenju ekcemov in drugih kožnih boleznih si pomagamo z jetičnikom tako, da polagamo svež jetičnik na bolna mesta. Olajša srbenje. Pri tem ga hkrati pijemo še kot čaj, saj iz telesa odstranjuje povzročitelje bolezni.

Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar