Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 12. april 2021

Pojdite k Jožefu!

Letošnje leto je posvečeno sv. Jožefu, še posebej mesec marec, zato tudi te uvodne vrstice.

I.Značilnosti obeh Jožefov.

Z navodilom »Pojdite k Jožefu!« (1 Mz 55) je faraon usmerjal lačne Egipčane v času lakote v Egiptu k egiptovskemu Jožefu. V njegovih žitnicah je bilo žita za vse, ker ga je sedem rodovitnih let spravljal vanje. »Pojdite k Jožefu!« nas danes, v času drugačne, nič manj hude, lakote usmerja papež Frančišek k novozaveznemu sv. Jožefu.

Starozaveznega Jožefa so lastni bratje iz nevoščljivosti prodali za sužnja, a Bog ga je po faraonu povišal. Ko je bil v Putifárjevi hiši kot suženj in ko je bil v ječi, je bil »Gospod z njim« (1 Mz 39,3.21.23), ker je bil pravičen. Novozaveznega Jožefa, moža Device Marije, je najprej Bog povišal, ko ga je izbral za moža Devici Mariji in ga določil za krušnega očeta Jezusu Kristusu. Zanj še bolj kot za starozaveznega Jožefa velja, da je bil pravičen (Mt 1,19). Z letom svetega Jožefa ga je zdaj po papežu Frančišku Jezus sam povišal in se mu s tem izkazal hvaležnega za vse, kar je od njega prejel v času zemeljskega življenja. Gospod je bil še bolj z njim kakor z egiptovskim Jožefom. V njegovih duhovnih »žitnicah«, ki so Jezusove »žitnice«, lahko dobimo milosti za vse naše duhovne in materialne potrebe.

Dolga leta je sveti Jožef z ljubeznijo skrbel za Jezusove in Marijine potrebe. Bil je njun varuh in oskrbnik, ljubeč mož Device Marije ter skrben Jezusov vzgojitelj in je kot tesarski mojster imel Jezusa za vajenca in pomočnika. Egiptovski Jožef je bil trikrat popolnoma po krivici ponižan: ko so ga bratje prodali za sužnja, ko ga je Putifárjeva žena obtožila poskusa prešuštva in ko je bil zato vržen v ječo. Tudi sv. Jožef se je trikrat srečal s križem: ko je zvedel, da je njegova zaročenka Marija noseča, ko je Marija morala roditi Odrešenika sveta v živalskem hlevu in ko je pred morilskim Herodom moral z Marijo in Jezusom bežati v Egipt. Tudi v Cerkvi je bil skoraj célo prvo tisočletje pozabljen in se je njegovo češčenje bolj razširilo med kristjani šele sredi drugega tisočletja, zlasti pa v zadnjih dveh stoletjih. Cerkev veličino tega ponižnega, delavnega in Sveti družini predanega svetnika vedno bolj odkriva, čeprav v Svetem pismu ni zapisana niti ena njegova beseda. On je svetnik dejanj, ne besed.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar