Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 11. februar 2021

ŽIVLJENJE IZ POSVETITVE JMS SRCE JEZUSOVO NAŠE UPANJE (1)

Po nekoliko preoblikovani vsebini iz knjižice »Srce Jezusovo naše upanje« (Stična 2006), bomo v več nadaljevanjih objavljali misli iz okrožnice papeža Pija XII. o češčenju Srca Jezusovega, in sicer pod vidikom upanja. Bogata snov papeževe okrožnice je tudi danes, po 65 letih izida, aktualna.

Vodstvo Cerkve in češčenje Srca Jezusovega

Človek je usmerjen v prihodnost. Dokler živi, upa. Študent upa, da bo uspešno končal šolanje, brezposelni upa, da bo dobil službo, bolnik upa, da bo premagal bolezen. Kristjan upa, da se bo rešil svojih slabosti in grehov ter bo v duhovnem življenju napredoval. Upa, da bo njegova molitev uslišana. Upa, da bo po smrti prišel k Bogu v nebesa.

Je presveto Srce Jezusovo lahko naše upanje? Seveda! On, ki je za vsakega izmed nas trpel in umrl na križu, on, ki je dopustil, da je vojak s sulico prebodel njegovo stran, nas neizmerno ljubi. Srce Jezusovo je »dobrote in ljubezni polno« in »žareče ognjišče ljubezni«, kakor molimo v litanijah Srca Jezusovega. Če vsi drugi odpovedo, on ne bo odpovedal. Zato kristjan z zaupanjem moli: »Presveto Srce Jezusovo, vate zaupam!«

Verniki poznamo prve petke, na katere obnavljamo posvetitev Srcu Jezusovemu. Poznamo praznik Srca Jezusovega, litanije Srca Jezusovega in podobo Srca Jezusovega ter vrtnice v mesecu juniju, ki so posvečene prav Srcu Jezusovemu, kakor so šmarnice v mesecu maju posvečene Materi Božji. Papež Leon XIII. je leta 1899 ves svet posvetil Srcu Jezusovemu. Naši škofje so v 1. polovici 20. stoletja zelo pospeševali posvetitev posameznikov in družin temu najsvetejšemu Srcu.

Na koga mislimo z izrazom 'Srce Jezusovo'? Kakšno vsebino polagamo v ta izraz? Zakaj sploh govorimo o 'Srcu Jezusovem', zakaj raje ne govorimo o Jezusu Kristusu? Čemu naj bi častili Srce Jezusovo? Kaj pomeni ta izraz v učenju Cerkve? Na ta in podobna vprašanja bomo dobili odgovor predvsem od papeža Pija XII., na katerega so se sklicevali vsi poznejši papeži, on pa je upošteval učenje prejšnjih cerkvenih voditeljev.

Letos, 15. maja 2021, bo minilo 65 let od izida okrožnice papeža Pija XII. o češčenju presvetega Srca Jezusovega (Haurietis aquas in gaudio). Papež jo je napisal ob 100-letnici uvedbe praznika presvetega Srca Jezusovega za vso Cerkev. Na vso Cerkev je ta praznik razširil papež bl. Pij IX. leta 1856.

Okrožnica Pija XII. govori o Božji ljubezni. Prvič smo jo dobili v ciklostilni obliki leta 1958, nato je izšla v zbirki Cerkveni dokumenti (št. 113) leta 2006.

V več nadaljevanjih se bomo seznanili z najlepšimi navedki iz okrožnice papeža Pija XII., na nekaterih mestih pa tudi z odlomki iz poznejših odlokov Apostolskega sedeža. Za poživitev bodo navedene posamezne misli nekdanjih svetih častilcev presvetega Srca.

P. Anton

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar