Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 6. februar 2021

ZA ZIDOVI SAMOSTANA


Spoštovani in dragi bralci!

 

Naše glasilo prihaja v delno spremenjeni podobi. Že prva številka je bila nekoliko preoblikovana. Sedanja je zlasti vsebinsko še bolj. Célo leto nas bo na naslovni strani spremljala podoba karmelske Matere Božje z Jezusom v naročju. Na gori Karmel so živeli puščavniki, ki so zelo častili Devico Marijo. Muslimanski pritisk jih je prisilil, da so se v 13. stoletju preselili v Evropo. Leta 1228 jih je odobril papež Honorij III. K njim spada tudi bratovščina karmelskega škapulirja, ki se je po prvih začetkih v 14. stoletju zelo razširila v 17. in 18. stoletju. Po izročilu je v 13. stoletju generalnemu priorju reda Simonu Stocku Marija izročila poseben škapulir, ki pomeni Marijino obleko. Ponoči 16. julija 1251, ko je bil v veliki stiski glede karmeličanskega reda, se mu je Marija prikazala z Jezusom v naročju, v spremstvu množice angelov, in mu zagotovila: »Glej posebno pravico, ki jo dajem tebi in vsem otrokom Karmela! Kdorkoli (pobožno) umre, oblečen v to oblačilo, bo zveličan.« Če nosimo ta škapulir, ki izraža našo pripravljenost, da kot Janez Evangelist Marijo »vzamemo k sebi«, bo to vidno znamenje naše notranje osebne povezanosti z Materjo Marijo.

V glasilu ima več mesta Srce Jezusovo. Leto sv. Jožefa, ki se je začelo na praznik Brezmadežne, 8. decembra 2020, se pozna tudi v naši reviji. Nekaj sestavkov o smislu trpljenja se bo nadaljevalo vse leto. Bolj je poudarjeno cerkveno leto. Vrstni red je nekoliko drugačen kot doslej. Naj bo vse v duhovno spodbudo.

p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar