Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 25. november 2019

Misli sv. Bernarda

Kreposti drugih
Če sami sebe merimo s svojim vatlom, spoznamo nekateri izkušnje o lastni slabosti, kako malo je takih, ki drugemu ne zavidajo kreposti, še manj pa takih, da bi se veselili, in še manj takih, ki bi se zanjo zahvaljevali bolj kakor za lastno krepost, kolikor bolj spoznajo, da jih je bližnji v kreposti prekosil.

Ljubezen do stvari
Če izgubimo stvar, ki jo imamo radi, zraste naše hrepenenje po njej, in čim bolj si česa želiš, tem teže to pogrešaš.

Ljubezen do stvari in človeka
Ko je blizu, kar ljubimo, ljubezen oživi, hira pa, ko se oddalji.

Zahvala Bogu
Iz tega prizora se učite, da v svoji zahvali ne boste počasni ali leni, učite se zahvaliti za vsak dar. Pisano je:
» Dobro pazi, kaj je pred te položeno« (Prg 23,1). Noben Božji dar, pa naj bo velik, povprečen ali majhen, naj ne ostane brez dolžne zahvale! Prav tako nam je naročeno, naj poberemo koščke, da se kaj ne zgubi, to se pravi, da tudi najmanjših dobrot ne smemo pozabiti.

Nehvaležnost
Ali ni zgubljeno, kar daš nehvaležnemu ? Nehvaležnost je sovražnica duše, ker uniči zasluženje, razmeče kreposti in zapravi dobrote. Nehvaležnost je žgoč veter, ki posuši studenec pobožnosti, roso usmiljenja in reke milosti.

Skušnjave
O, da bi pogosto zapadel v tako smrt, da bi ušel smrtnim zankam, da ne bi bil občutljiv za smrtonosne vabe poželjivega življenja, da bi ostal neobčutljiv za napade strasti, za ogenj skoposti, za bodice jezljivosti in nepotrpežljivosti, za vnemirjanje od skrbi in nadležnih poslov!

Ni komentarjev:

Objavite komentar