Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 21. maj 2018

Duhovni boj v središču 'fatimske šole' Pogovor z nadškofom Turnškom za revijo Fátima Luz e Paz

Dr. Marjan Turnšek je spregovoril v intervjuju za revijo Fátima Luz e Paz o aktualnosti fatimskega sporočila, ki ga v Sloveniji intenzivno živijo. Pogovarjala se je Cátia Filipe.

Fatima Luz e Paz (FLP) – Kako ste v Sloveniji preživeli slovesnost stote obletnice prikazovanj?

Marjan Turnšek (MT) – V Sloveniji smo se pripravljali na slovesnost stote obletnice z romanjem kipa Naše Ljube Gospe od maja do oktobra 2016, in to je bilo za mnoge vernike čudovito in milosti polno doživetje. To vse je bilo kakor pravi misijon Naše Ljube Gospe v Sloveniji.
Slovesnost stote obletnice se je začela z obhajanjem spokorne pobožnosti prvih sobot, v mnogih občestvih od januarja do maja, v drugih od maja do oktobra. Mnoge molitvene skupine so molile rožni venec vsak trinajsti dan v mesecu v svojih cerkvah. Pomenljiva je bila tudi pobuda, med katero so družine sprejele manjši kip Naše Ljube Gospe iz Fatime od maja do oktobra 2017 in nato molile rožni venec pred kipcem. Bila so številna romanja v Marijina središča, tudi v Fatimo. V vsaki škofiji je bila med majem in oktobrom vsak mesec škofijska jubilejna slovesnost. 14. oktobra smo obhajali slovesnost stote obletnice na narodni ravni v stiškem samostanu. Na to slavje so bili povabljeni tudi Hrvatje, od katerih se je te slovesnosti udeležilo skupaj s petimi škofi nad dva tisoč verniki. Skupaj je bilo prisotnih približno šest tisoč romarjev. Tako smo imeli tudi resnično slovesni zaključek jubilejnega leta, resnično bogat z duhovnimi milostmi.

(FLP) – Kaj ostaja po slovesnosti stote obletnice?

(MT) – V novembru 2017 je bilo vseslovensko romanje v Stično v zahvalo za vse duhovne milosti. Nekatere molitvene pobude bodo ostale žive tudi v prihodnje. Fatimsko sporočilo – Molite, molite in darujte žrtve za mir in spreobrnjenje grešnikov! – je v Sloveniji zelo močno. Spokorna pobožnost prvih sobot bo ostala še naprej. Prizadevamo si tudi za to, da bi se pripravile majhne skupine »pastirčkov«, ki naj bi skupaj molile in naprej razširjale fatimsko sporočilo.

(FLP) – Je fatimsko sporočilo aktualno in ali lahko ostane živo še nadaljnjih sto let?

(MT) – Verjamem, da fatimsko sporočilo praktično nima konca in bo ostalo aktualno vse do konca sveta. Zlo je realnost v našem svetu in bo tudi ostalo, toda tudi dobro je realno in močno in Bog bi rad, da bi vsi sodelovali pri pozitivni spremembi sveta z dobrim, ki ga imamo.

(FLP) – V maju nas je spomnil papež Frančišek na to, da »imamo Mater«. Kako lahko odgovorimo na poziv, ki nam ga je zapustila Naša Ljuba Gospa v Fatimi?

(MT) – Otroci izkazujejo svojo ljubezen svoji materi s pokorščino njenim besedam, njenemu načinu življenja, tako tudi mi to vršimo v odnosu do naše nebeške Matere. Verjamem, da bi bilo Naši Ljubi Gospe všeč, ko bi videla, kako se bojujemo proti vsakršnemu zlo in delamo dobro; duhovni boj je namreč v jedru »fatimske šole«.

(FLP) – Fatimsko sporočilo je sporočilo miru. Ali lahko svet, ki je poln konfliktov, najde tu rešitev?

(MT) To, kar Marija pravi, je resnično! Nobena druga rešitev za konflikte ne obstaja kakor molitev in žrtev; molitev rožnega venca in žrtvovanje vsakodnevnega življenja. Vse to vodi k spreobrnjenju, najprej nas samih, nato pa tudi drugih. Zlo se lahko premaga samo z dobrim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar