Pater
Simon Ašič je imel zelo rad domač jabolčni kis. Venomer ga je nosil s seboj v
majhni steklenici. Sam je v nekem pismu zapisal: »Redno pri hrani uporabljam
jabolčni kis, samo pri mleku in kavi ne. Pri mesu obvezno, juha dobi dober okus
pri treh čajnih žličkah kisa.« Tudi svoj sodček jabolčnega kisa je imel v
samostanu. Ljudje, ki so pri njem iskali pomoč za svoje zdravje, so nemalokrat
dobili nekaj tega kisa za domov, če ga sami niso imeli in so ga potrebovali za
okrevanje.
V
Stični še danes pridelujejo jabolčni kis. Jabolčni kis vsebuje koristne spojine
za telo, zato ga je dobro uživati. V njem je kalcij, natrij, železo, magnezij
in veliko kalija, encimi, jabolčna in ocetna kislina ter druge spojine.
Jabolčni
kis lahko obogatimo z izvlečki zdravilnih rastlin. Zeliščni kis vsebuje
izvlečke naslednjih zdravilnih rastlin: list poprove mete (Menthaepiperitae
folium), list rožmarina (Rosmarini folium), korenino angelike (Angelicae
radix), plod kumine (Carvi fructus), rastlino majarona (Majoranae herba) in
korenino peteršilja (Petroselini radix). Uživanje tega kisa deluje ugodno na
delovanje prebavnega sistema. Poveča se izločanje prebavnih sokov, izločanje
žolča, izboljša se peristaltika, zmanjša se pojavnost krčev, predvsem pa se
zmanjša napenjanje. V raziskavah so npr. za poprovo meto, ki je v zeliščnem
kisu, dokazali, da ima protiulkusno, protivnetno, protimikrobno in protivirusno delovanje.
Pripravimo
si pa lahko še jabolčni kis s hrenom, jabolčni kis s česnom, jabolčni kis z
zelenimi orehi in jabolčni kis s čemažem. Splošni napotek za pripravo
obogatenih jabolčnih kisov je tak, da npr. sveže nabrane zelene orehe umijemo,
razrežemo na koščke in jih namakamo v jabolčnem kisu približno 14 dni. Nato
orehe precedimo, ožmemo in že imamo pripravljen jabolčni kis z zelenimi orehi,
ki je zdaj bogatejši za spojine iz zelenih orehov, ki so topne v jabolčnem
kisu.
Nekaj
nasvetov patra Simona Ašiča o uporabi jabolčnega kisa pri različnih
zdravstvenih tegobah
Pri
prekomernem potenju nog si pomagamo tako, da si pripravimo kopel z jabolčnim
kisom. 2 l kisa razredčimo z 2 l vode. Noge kopamo, če je mogoče, trikrat
dnevno po pol ure.
V
času alergij na cvetni prah, naj tisti, ki ima te težave, pri obroku vzame 1 do
2 žlički jabolčnega kisa z žličko medu.
Pri
luskavici, obolela mesta, izmivamo z jabolčnim kisom.
Izpadanje
las lahko omilimo z veliko koprivo. V pol litra jabolčnega kisa 10 minut kuhamo
1 pest korenin kopriv. Ohladimo, precedimo in natiramo lasišče enkrat dnevno.
Zasvojenost
s prekomernim pitjem alkohola. Star nasvet po priporočilu patra Simona Ašiča je
bil: v mlačno vodo v kadi vlijemo pol litra jabolčnega kisa. Večkrat tedensko
se tako sprostimo.
Če
nimamo pri sebi zobne paste, si vodo za umivanje zob pripravimo tako, da v
toplo vodo damo jabolčni kis.
Pege
odstranimo z mazilom s hrenom. Svež, nariban hren za 1 do 2 dni namočimo v
jabolčnem kisu. S to zmesjo si zvečer pred spanjem previdno namažemo kožo s
pegami.
Krčne
žile, ki rahlo krvavijo. Pripravimo si obkladek, ki ga pripravimo iz svežih
listov bršljana in listov ozkolistnega trpotca. V 1 l hladne vode, ki smo ji
dodali 3 žlice jabolčnega kisa, 30 minut namakamo 4 žlice listov bršljana in
ozkolistnega trpotca. Precedimo, liste sesekljamo v kašasto obliko in jih za
eno uro položimo na razjedo. Obkladek menjamo trikrat dnevno. Rano vsakič
umijemo z vodo, ki smo ji dodali malo jabolčnega kisa.
Bolečina
v vratu. Pripravimo si obkladek iz ovsa in jabolčnega kisa. V pol litra vode
skuhamo 2 pesti zmletih ovsenih zrn v kašasto obliko. Nato dolijemo malo
jabolčnega kisa, zmešamo in položimo maso na razbolelo mesto. Obkladek imamo
toliko časa na bolečem mestu, dokler je topel.
Za
ohranjanje zdravja je pater Simon Ašič poleg vsakodnevnega uživanja jabolčnega
kisa pil tudi čaj. Napisal je: «Vsak dan popijem kakšen liter zdravilnega čaja,
v katerem je do dvajset zdravilnih rastlin«.
Barbara Kozan, mag.farm.