Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 12. december 2015

Pripravljamo se z rožnim vencem (4) Sadovi molitve rožnega venca »Kakšne sadove je prinesla molitev rožnega venca?«


-Ta molitev je vplivala na pastirčke, da so zvesto in junaško izpolnjevali vsa Marijina naročila in rasli v svetosti. Lahko si mislimo, da je vplivala na svetovni mir in skrajšala prvo svetovno vojno, saj je Marija prav to obljubila.
Molitev rožnega venca je prinesla tudi druge sadove. Neka mati in sin sta prosila Frančiška, naj pri Devici Mariji izprosi zdravje za očeta in za sina milost, da mu ne bi bilo treba iti v vojsko. Frančišek ju je povabil, da so skupaj kleče molili rožni venec. Pridružili so se jim še drugi ljudje. Po poti do Irijske globeli so na glas molili drugi del rožnega venca, v Irijski globeli pa še tretjega. Kmalu so se vrnili v Irijsko globel mati in sin skupaj z zdravim očetom.
K Jacinti je prišel neki mož, ki je jokal kakor otrok. Dobil je poziv, da mora v vojsko, doma pa je imel bolno ženo v postelji in tri otročiče. Prosil je, da bi žena ozdravela ali pa bi bil poziv preklican. Jacinta ga je povabila k skupni molitvi rožnega venca. Pozneje je sama molila za tega moža. Čez nekaj mesecev je prišel s svojo ženo in z otroki, da se zahvali naši Gospe za obe prejeti milosti. Zaradi vročine, ki jo je dobil dan pred odhodom, je bil oproščen vojaške službe, njegovo ženo pa je Marija čudežno ozdravila.

»Ali so Marijina prikazovanja v Fatimi kaj vplivala, da so se ljudje v večjem številu odločali za molitev rožnega venca?«

-V času mojih staršev in zlasti starih staršev je bila ta molitev zelo razširjena. Če bi takrat šel pozno zvečer ob kmečkih hišah, bi skozi okna slišal, kako družina za večerno molitev skupaj moli rožni venec. Blaženi ti časi! Družina, ki moli skupaj, kljub težavah, ki jih nikjer ne manjka, ostane skupaj!
Molitev rožnega venca so že več stoletij zelo priporočali papeži in zato so o njej govorili tudi duhovniki. Ko so sredi druge svetovne vojne naši ljudje zvedeli za Marijina sporočila v Fatimi, so se zelo zanimali zanje in s tem tudi za rožni venec, ki ga je Marija tako zelo priporočala.
Marija je, kot sva videla, že v Lurdu po Bernardki priporočala molitev rožnega venca. Njeno priporočilo je danes vsaj tako aktualno, kakor je bilo v času Lurda in Fatime. Marsikdo je molitev rožnega venca opustil, če ga je sploh kdaj molil. Morda se bo ob obisku fatimske Marije Romarice zopet odločil za to čudovito molitev, ki je kratek in nazoren povzetek evangelija.
Na splošno velja prepričanje, da danes Slovenci, in še posebej mladi, malo molijo, če pa že molijo, ne molijo rožnega venca.
Rožni venec je v zgodovini odigral zelo pomembno vlogo. Zmago kristjanov nad Turki v bitki pri Lepantu leta 1571 splošno pripisujejo Marijinemu posredovanju na podlagi molitve rožnega venca. Papež Pij V. je v zahvalo uvedel praznik rožnovenske Matere Božje.
An

Ni komentarjev:

Objavite komentar