Veliko je starih slovenskih imen
za kumino (Carum carvi L.): kumin,
bela cemena, kimca, čumna, divji kumen, kimelj, kumen, kumena. Naši predniki so
kumino torej veliko uporabljali, tudi danes so njeni plodovi (Carvi fructus) nepogrešljivi na zeljni
solati, saj izboljša prebavo, četudi nekaterim okus ni všeč. Šele v srednjem
veku pa je kumina postala zdravilna rastlina za želodčne, črevesne in žolčne
težave.
Najdemo jo rasti po travnikih, ob
potokih, pašnikih in ob robovih poti po vsej Evropi do srednje Azije in severne
Afrike. Počasi izginja z naših travnikov, ker se zaradi vedno zgodnejše košnje
ne more več zasejati sama. V mnogih deželah srednje Evrope je postala prava
redkost. Sodi v družino kobulnic (Apiaceae). Je dvoletna rastlina, v
prvem letu požene le listno rozeto, v drugem letu pa cveti, od maja do junija.
Beli cvetki so združeni v kobule. Plodovi so zreli junija in julija. Rastlino
porežemo, preden popolnoma dozori, jo povežemo v snopiče in obesimo na prepih.
Pod šope podložimo papir, da ulovimo plodove, ki med dozorevanjem odpadajo. Ko
so zreli, jih omlatimo. Vsa rastlina lepo diši. Kumina ni le zdravilna rastlina
proti napenjanju, ampak tudi začimba. Dodajamo jo težko prebavljivi ali mastni
hrani za izboljšanje okusa in prebave. Kot začimba izboljša tek.
Plodovi vsebujejo 3 do 7% eteričnega olja, ki je sestavljeno
pretežno iz karvona (50 do 60%), limonena (do 45%) in le 1,5% karveola. V
plodovih so še maščobno olje, proteini, ogljikovi hidrati, nekaj fenolnih
kislin in malo flavonoidov. Kumina odpravlja
težave z napenjanjem v trebuhu, lajša krče gladkih mišic, odpravlja vetrove
in deluje protimikrobno. Ugotovili so, da je sproščujoč učinek kumine na gladke
mišice premo sorazmeren s količino zaužite kumine. Prav tako so ugotovili, da
je v kumini steroidna spojina, ki ima protimikrobne
učinke in podoben spekter delovanja kot antibiotik ampicilin. Karvon deluje
zaviralno na rast nekaterih gliv in zajedalcev, in sicer iz rodov Aspergillus,
Epidermatophyton in Trichophyton. Deluje tudi protivnetno, ker zavira dejavnost dveh
encimov: 5-lipoksigenaze in cikloksigenaze, in tako zavira nastajanje
levkotrienov in prostaglandinov.
V ljudski medicini kumina še poveča izločanje urina, spodbuja delovanje želodca, deluje proti
nastajanju ledvičnih kamnov, spodbuja periferni krvni obtok, pospešuje
nastajanje mleka pri doječih materah, pospešuje menstruacijo in zmanjšuje
krčevite bolečine pri porodnicah.
Nasveti patra Simona Ašiča:
Za spomladansko čiščenje organizma
pijemo POSTNI ČAJ, ki vsebuje rastline njivske preslice, liste koprive in
breze, cvetove kamilice in plodove kumine.
Za pospeševanje izločanja mleka
pri mamicah se pripravi čaj iz plodov janeža, kumine, komarčka, lahko dodamo
tudi liste majarona, rastline sporiša ter plodove šipka. Kasneje, za
zaustavitev dojenja, naj mamice pijemo čaj iz listov žajblja.
Za izboljšanje apetita in pri
pomanjkanju želodčnih sokov, ko občutimo, kot da bi imeli »kepo v želodcu«,
pijemo čaj ZA DOBER TEK.
Porodne bolečine blaži kuminov
čaj.
Pri prebavnih motnjah pijemo čaj iz čajne mešanice, ki vsebuje
plodove kumine, janeža, cvetove kamilice, liste poprove mete in korenine
baldrijana. Žličko mešanice prelijemo s skodelico vode in pustimo, da se čaj
ohladi. Pijemo 1 do 2 skodelici dnevno pred jedjo.
Kumina je koristna zdravilna rastlina in začimba. Vedno jo
imejmo doma na zalogi.
Barbara
Kozan, mag. farm.