Žajbelj (Salvia
officinalis L.)
je
rastlina Sredozemlja. Stari Egipčani so ga uporabljali kot rastlino za zvečanje
rodnosti, stari Grki pa za zaustavitev krvavečih ran, za čiščenje razjed in
ran, za grgranje pri vnetjih ust in grla. Njegova tradicionalna uporaba se je
nato razširila v Indijo ter v 17. stoletju v Severno Ameriko.
V
14. stoletju je bilo pri zdravnikih iz salernske šole v Italiji slišati: »Zakaj
umira mož, ki mu raste žajbelj na vrtu?« Ime žajbelj namreč izhaja iz latinske
besede salvare, ki pomeni
zdraviti.
Kako
učinkovita in pogosto uporabljena zdravilna rastlina je žajbelj na Slovenskem,
govorijo mnogovrstna ljudska imena zanj: kadulja, žavbej, vrtni žajbelj,
čistec, vrtni žajbel, žajbel, žajbl, žlahtni žajbel, prava kadulja.
Sodi
v družino ustnatic (Lamiaceae). Rad ima tople kraje in sončno lego. Malce je le
občutljiv na mraz in veter. Vsako tretje leto ga je na vrtu dobro presaditi,
sicer rad odmrje. Mlade poganjke in liste nabiramo preden rastlina začne
cveteti, to je zgodaj poleti.
Žajbelj
vsebuje eterično olje, katerega glavna sestavina je tujon (35 do 60%). V
eteričnem olju so še cineol, kafra in borneol. Tujon, ki je strupen, se v vodo
ne izloča, zato lahko žajbelj mirno uporabljamo za pripravo čaja. V alkohol pa
se tujon izloča, zato notranja uporaba tinktur žajblja ni priporočljiva. Ne
dodajajmo ga v doma pripravljene grenčice! Dobro je, da si to zapomnimo.
Stranski učinki tujona so slabost, bruhanje, krči želodca in črevesja, poškodbe
ledvic, tremor in krči.
Uporaba
žajblja v zdravilne namene je raznovrstna.
Po
priporočilu patra Simona Ašiča pri vnetem grlu damo na obolelo mesto žajbljev
obkladek, ki ga pripravimo tako, da krpo omočimo s s poparkom žajblja. Pri
vnetnih obolenjih ustne votline in žrela še grgramo žajbljev čaj ali ga
uporabimo za izpiranje, saj žajbelj vsebuje čreslovine, predvsem rožmarinsko
kislino in eterično olje, ki vsi delujejo protivnetno in zavirajo
razmnoževanje virusov, bakterij in gliv.
Tradicionalno
se žajbelj uporablja še za zdravljenje prebavnih motenj, tiščanja v želodcu.
Kot da bi »imeli kepo v želodcu«, potem ko smo nekaj zaužili. Grenčine v
žajblju, kot je npr. karnozol, spodbudijo izločanje prebavnih sokov in to olajša
prebavo in zmanjša napenjanje v prebavilih. Pri morebitnem pojavu neželenih
bakterij ali virusov v prebavilih, je dobro, da ima še žajbelj protimikrobno
delovanje - kot je bilo prej omenjeno.
Učinkovit
je pri prekomernem potenju, še posebej v pomenopavzalnem
obdobju, saj zmanjšuje delovanje znojnih žlez. Zato ga dodajamo v čajno
mešanico, ki je namenjena ženam pri premagovanju težav v meni:
Čajna
mešanica MenoSIT patra Simona Ašiča
10%
list žajblja (Salviae folium)
20%
rastlina plahtice (Alchemillae herba)
20%
rastlina rmana (Millefolii herba)
30%
korenika cimicifuge (Cimicifugae
rhizoma)
20%
rastlina materine dušice (Thymii
serpylli herba)
Čaj
MenoSIT pri težavah v klimakteriju pijemo 3 krat na dan. Vsakič si pripravimo
sveže pripravljen čaj. Deluje proti vročinskim valovom, zmanjšuje čezmerno
potenje. Tudi težave z nespečnostjo in občutki strahu se zmanjšajo, saj ta čaj
deluje še pomirjevalno.
V
domači lekarni je pametno imeti žajbelj zaradi njegove koristnosti vedno pri
roki, saj – če povzamemo - je učinkovit proti mikrobom, pri napenjanju v
prebavilih ter zmanjšuje prekomerno potenje. K mastnim jedem ga dodamo kot
začimbo.
Barbara Kozan, mag. farm.