Mnogi
čaji so grenkega okusa, to pa zato, ker zdravilne rastline, iz katerih smo čaj
pripravili, vsebujejo spojine, imenovane grenčine. Grenčine se v postopku
priprave čaja izlužijo v toplo vodo. Za zdravilne namene izkoriščamo grenčine v
čaju pri dveh motnjah, in sicer pri izgubi teka ter pri dispepsiji.
Pomanjkanje
apetita je pogost pojav pri starejših ljudeh, lahko pa se pojavi tudi že v
zgodnjem, mladostniškem obdobju življenja. Vzroki so različni: okužba, motnje v
delovanju gastrointestinalnega sistema ali psihosomatske težave, kot je npr.
anoreksija.
Dispepsija
je sindrom, ki ga spremlja več simptomov. Zaradi pomanjkljivega izločanja
želodčnih sokov, zmanjšane količine žolča ali zmanjšanega izločanja soka
trebušne slinavke prihaja do nabiranja plinov v želodcu in črevesju, bolečin in
slabosti v trebuhu in občutka polnosti v želodcu. Kot da bi imeli »kepo v želodcu«
po zaužiti hrani.
Pater
Simon Ašič je pri teh težavah svetoval pitje čaja iz naslednjih zdravilnih
rastlin:
10% korenina
rumenega svišča (Gentianae radix)
10% rastlina
tavžentrože (Centaurii herba)
20% rastlina
navadnega rmana (Millefolii herba)
30% cvet
prave kamilice (Chamomillae flos)
10% plod
navadne kumine (Carvi fructus)
10% rastlina
majarona (Majoranae herba)
10% plod
sladkega janeža (Anisi fructus)
Čaj spijemo pol ure pred jedjo za spodbujanje teka ali po jedi pri
trebušnih motnjah. Pripravimo si ga tako, da 1 žličko čajne mešanice prelijemo
s 3 decilitri vrele vode, pokrijemo, pustimo stati 10 minut ter precedimo. Tega
čaja nikoli ne sladkamo, če želimo izkoristiti njegov učinek. Pitja čaja ne
priporočamo osebam z razjedo na želodcu ali dvanajstniku in s povečanim
izločanjem želodčne kisline.
Tavžentroža vsebuje grenko spojino genciopikrin, ki ima grenkobno vrednost
12000. To pomeni, da če bi enemu delu genciopikrina dodali 12000 delov vode, bi
vodo zaznali še kot grenko. Pri večjem razredčenju pa voda ne bi več imela
grenkega okusa. Rumeni svišč, ki mu rečemo tudi encijan, košutnik, pa v majhnih
količinah vsebuje najbolj znano grenko naravno snov do sedaj na svetu,
amarogencin, ki ima grenkobno število 58 milijonov. To zopet pomeni, da bi
grenak okus te spojine v vodi čutili, če bi 1 delu amarogencina dodali 58
milijonov delov vode. Ker je amarogencin tako zelo grenak, ga je v rastlini, po
mojem mnenju, po Božjem načrtu, zato tako zelo malo.
Grenka snov v telesu vzdraži okušalne živčne končiče v ustih in posredno
spodbudi izločanje želodčnega soka in žolča, kar pripomore k povečanju teka.
Grenke spojine vsebuje še rman, vendar v manjših meri. Raziskave so potrdile,
da ima rman še protimikrobno in antioksidativno delovanje, kar je spet ugodno
pri prebavnih težavah.
Kumina, janež in kamilica so v čajni mešanici zato, ker delujejo proti
napenjanju v trebuhu, kar je posledica tvorjenja plinov pri prebavi.
V Sloveniji torej rastejo zdravilne rastline za lajšanje prebavnih težav.
Že pater Simon Ašič in naši predniki so jih nabirali po travnikih, zato je
modro, da jih tudi mi danes uporabimo, če
jih rabimo. Le korenin rumenega svišča ne nabirajmo, ker je pri nas
zaščiten.
Barbara Kozan, mag.farm.